VOORKEUR FILM

THE AGE OF INNOCENCE Martin Scorseses getrouwe adaptatie van de gelijknamige roman van Edith Wharton moet veel van het ironisch commentaar en psychologisch inzicht van de schrijfster missen, maar een uitgekiende, veelzeggende aankleding biedt een welkome aanvulling op de inhoud. Met Michelle Pfeiffer als de vrijgevochten gravin Olenska, die opschudding veroorzaakt in de rigide Newyorkse society van 1870, en samen met de reeds verloofde Archer (Daniel Day-Lewis) lijdt onder een gevaarlijk smeulende, maar nimmer geconsummeerde passie. In Amsterdam, Utrecht, Cuyk, Den Burg, Middelburg.

BAD BOY BUBBY Originele en boze Australische komedie van Rolf de Heer laat 35-jarige Bubby, die zijn leven lang is opgesloten door incestueuze moeder, verrassende ontdekkingen doen bij het voor het eerst betreden van de buitenwereld. Met groot talent voor imitatie van verkeerd begrepen signalen slaat Bubby (Nicholas Hope) zich erdoor en wordt een bejubelde popster. Amsterdam, Cinecenter, Rialto; Utrecht, 't Hoogt; Den Haag, Filmhuis, Rotterdam, Venster; Nijmegen, Cinemariënburg.

THE BLUE KITE (Lan fengzheng) Gedreven door een grote, maar beheerste woede toont Tian Zhuangzhuang de invloed van de maoïstische politiek vanaf de dood van Stalin tot aan de Culturele Revolutie op gewone mensen. Door de ogen van een klein jongetje is te zien hoe een gezin tot stof wordt vermalen, misleid door de Honderd Bloemen-campagne, uitgehongerd tijdens de Grote Sprong Voorwaarts en tenslotte als klassevijand veroordeeld door de Rode Garde. Amsterdam, Cinecenter en Rialto; Utrecht, 't Hoogt; Den Haag, Filmhuis; Rotterdam, 't Venster; Nijmegen, Cinemariënburg.

CARLITO'S WAY Superieure film, waarmee Brian De Palma zich rehabiliteert en zich weer in het land van de mythe bevindt, waar personages mogen overdrijven. Al Pacino excelleert als een romantisch ingestelde, legendarische drugsbaron uit Spanisch Harlem, die na vijf jaar gevangenisstraf oprecht van plan is zijn leven te beteren, maar er tevens nogal ouderwetse opvattingen over loyaliteit op na houdt. Ook met Sean Penn als de corrupte, inhalige advocaat, aan wie Carlito zoveel verplicht is. In 14 theaters.

UN COEUR EN HIVER Geserreerde emotionele kamermuziek over de platonische vriendschap tussen twee vioolbouwers (Daniel Auteuil en André Dussollier), die verstoord wordt door een beiden begerende violiste (Emmanuelle Béart). Discreet fluisterend onthult regisseur Claude Sautet de moordkuilen in de harten van beheerste, sympathieke mensen. Zutphen, Luxor.

FIORILE De gebroeders Paolo en Vittorio Taviani verzorgen met Fiorile in grootse, aan de opera ontleende, stijl twee gelijktijdige reizen: één door Toscane en één door de tijd, via de geschiedenis van rijkdom en macht in een Toscaanse familie die een vloek over zich afriep die van generatie op generatie wordt doorgegeven tot op heden. Amsterdam, Desmet; Utrecht, Springhaver; Groningen, Liga 68; Haarlem, Brinkmann.

HAMLET De Italiaanse opera-regisseur Franco Zeffirelli bracht Shakespeares Hamlet terug tot sprookjesproporties, wat een theatrale, niet baanbrekende maar wel aangename verfilming opleverde. Met mooie rollen van Mel Gibson (prachtig als de Deense prins), Glenn Close (koningin Gertrude, als een onverbeterlijke flirt) en Alan Bates (die Claudius tot een treffende, hoogstaande proleet maakte). Sneek, Amicitia.

HENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLER Uniek, opzettelijk vlak en emotieloos verslag van het dagelijks leven van een seriemoordenaar, dat de werkelijkheid dicht lijkt te benaderen. Regisseur John McNaughton toont de stuitende banaliteit van het kwaad met tal van gruwelijke momenten, zonder de indruk te wekken moord als amusement te willen brengen. Amsterdam, Melkweg.

LOLITA Stanley Kubricks originele en tintelende verfilming van Nabokovs roman over de tot obsessie geworden liefde van een Engelse professor voor een meisje, dat de geraffineerde Amerikaanse onschuld belichaamt (1962). Amsterdam, Desmet.

MANHATTAN MURDER MYSTERY Milde, onbezorgde comedy, die minder eenvoudig is dan op het eerste gezicht lijkt, over het anonieme leven in de grote stad gaat, en op ingenieuze wijze naar tal van oude thrillers verwijst. Diane Keaton speelt de Miss Marple van Manhattan, die de buurman van moord verdenkt en Woody Allen tegen zijn zin in het onderzoek meesleept. Ook met Alan Alda en Anjelica Huston. Amsterdam, Tuschinski 5.

NAKED Verpletterend fresco van de onverschilligheid, de ambivalentie, de gewelddadigheid en de gevoelsarmoede in het Londen van de jaren negentig. Regisseur Mike Leigh laat zijn neurotische, permanent zichzelf ontvluchtende held Johnny (de formidabele David Thewlis te midden van een ijzersterk ensemble) dolen door een hel zonder idealen, idolen of ideologie, bepaald door materialisme en lichamelijkheid. In Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Leeuwarden, Groningen, Maastricht, Utrecht, Wageningen.

ORLANDO Schitterend uitgedoste, door Sally Potter muzikaal geregisseerde verfilming van Virginia Woolfs roman over een vier eeuwen, vele landen doorkruisende ideaalfiguur, die ook nog eens vanzelfsprekend van een edelman in een rechteloze vrouw verandert. De vertolking van Orlando door Tilda Swinton geeft het imposante plaatjesalbum een ziel en een reden. Amsterdam, Movies; Leiden, Kijkhuis; Nijmegen, Cinemarïenburg; Venray, Studio 1.

THE PIANO Jane Campion vertelt in haar rijkgelaagde, wonderlijk mooie derde speelfilm over de Victoriaans-pure sensualiteit van een Schotse vrouw in het barre 19de- eeuwse Nieuw Zeeland. Bij gebrek aan een stem drukt zij zich uit in haar pianospel. Holly Hunter speelt haar geniaal, de gebarentaal aanwendend voor drieste poëzie met handen en gezicht. Harvey Keitel is minstens zo goed als de man die haar, zichzelf en de piano betrekt in een spel van tederheid en passie. In 22 theaters.

POINT DE DEPART (Starting Place) In voorbeeldige documentaire keert Robert Kramer na 23 jaar terug in Hanoi en verbindt met grote tederheid en open oog en oor de werkelijkheid van het huidige Vietnam met de betekenis van "Vietnam' voor de Amerikaanse generatie die destijds tegen de oorlog protesteerde. Amsterdam, Alfa.

THE REMAINS OF THE DAY Met flair en zwier en gesteund door de meer dan voortreffelijk spelende Anthony Hopkins en Emma Thompson verfilmde James Ivory Kazhuo Ishiguro's roman "The Remains of de Day': over een butler die zich in de jaren dertig zo volmaakt als butler heeft opgesteld dat hij in 1958 nog steeds niet weet hoe hij moet leven. In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Delft,Enschede, Maastricht.

SCHINDLER'S LIST Sobere en gewetensvolle verfilming door Steven Spielberg van Thomas Keneally's boek over de Sudetenduitser en zakenman Oskar Schindler, door wiens gezegende tussenkomst meer dan elfhonderd joden van de gaskamers in Auschwitz werden gered. De opportunist en oweeër wordt aanvankelijk met verve geportretteerd, maar de film wordt van begin af aan ook gekenmerkt door een griezelig soort vaart die past bij niet te stuiten gbeurtenissen en de onontkoombare systematiek van het judenfrei maken. In 40 theaters.

WILDGROEI Excentrieke tweede speelfilm van Frouke Fokkema leunt zwaar op theatrale en grillige taalexperimenten, maar getuigt van moed en eigenzinnige woede. Schrijfster Hilde van Mieghem keert per boot terug naar Betuws landhuis, bewoond door ex-minnaar (Thom Hoffman) die haar verstootte en hun ongeboren kind vermoordde, om haar te vervangen door haar aantrekkelijker zusje (Ellen ten Damme). Amsterdam, The Movies; Den Haag, Babylon 2; Rotterdam, Calypso 2.