Vergissing Van Gaal met buitenlandse voetballers leidt nog niet tot protesten

ROTTERDAM, 14 APRIL. Ajax heeft in de dinsdag gespeelde wedstrijd tegen Volendam met drie buitenlandse voetballers in plaats van de toegestane twee gespeeld. De Amsterdamse club heeft de misrekening van trainer Louis van Gaal (“Ik heb me vergist, dom”) zelf gemeld bij de KNVB.

Van Gaal bracht in de zevenenvijftigste minuut van het duel zowel de Fin Jari Litmanen als de Nigeriaan Finidi George in de ploeg. Zij vervingen Dan Petersen en Ronald de Boer. Omdat de Nigeriaan Nwanko Kanu mocht doorspelen, was Ajax vanaf dat moment in overtreding. Volgens de regels van de KNVB mogen niet meer dan twee buitenlanders tegelijk deel uitmaken van een elftal. Die regel vervalt als een buitenlander langer dan twee jaar in Nederland speelt, wat voor Kanu, George en Litmanen niet geldt.

Omdat de overtreding geen gevolgen had voor de uitslag verwacht KNVB-voorlichter Stolk niet dat de tuchtcommissie zal besluiten het duel over te laten spelen. Ook omdat de 'benadeelde' ploeg, Volendam, geen protest zal indienen tegen Van Gaals vergissing. Volendam won de in Amsterdam gespeelde thuiswedstrijd met 1-0 en heeft geen enkel belang bij een replay. Of Ajax een geldboete wacht, kon Stolk vanochtend nog niet zeggen. Evenmin wat de gevolgen zijn als concurrenten van Ajax en Volendam (Feyenoord en de degradatie-kandidaten) protest aantekenen.

Het is niet voor het eerst dat een trainer in het betaalde voetbal zich vergiste met het aantal buitenlandse spelers. In augustus 1977 speelde Ajax enkele minuten met drie buitenlanders nadat Tomaslav Ivic een telfout had gemaakt. Het duel werd niet overgespeeld, omdat de uitslag geen gevolgen had voor de stand in de eredivisie. In datzelfde seizoen werd de wedstrijd Fortuna SC-FC Vlaardingen wel overgespeeld. Het duel, waarin Vlaar dingen achttien minuten met drie buitenlanders speelde, eindigde in 0-0. Fortuna diende een protest in en werd in het gelijk gesteld. De Limburgers wonnen de replay vervolgens met 1-0.

Een fout van Feyenoord-trainer Wim Jansen, op 10 maart 1991, werd niet bestraft. Feyenoord had na een wissel in de zevenenzestigste minuut in de wedstrijd tegen Willem II drie buitenlanders binnen de lijnen. Jansen realiseerde dat drie minuten later en haalde Griga naar de kant, waardoor de Rotterdammers (die al twee keer hadden gewisseld) het restant van de ontmoeting met tien man moesten spelen. De tuchtcommissie sprak later van “een vergissing” van Jansen en ging niet over tot een straf. Ook omdat Willem II, dat met 1-0 won, geen protest aantekende.