Theo Thijssen- prijs voor Els Pelgrom

DEN HAAG, 14 APRIL. De Theo-Thijssenprijs 1994 voor kinder- en jeugdliteratuur is toegekend aan Els Pelgrom voor haar oeuvre. Dat maakte de Stichting P.C.-Hooftprijs vandaag bekend. De prijs bestaat uit een bedrag van 75.000 gulden en een replica van het beeld dat Hans Bayens van de schrijver Theo Thijssen heeft gemaakt en dat in Amsterdam staat. Daarnaast kan de winnares 50.000 gulden besteden aan een literair doel dat verband houdt met het bekroonde oeuvre.

Pelgrom werd eerder bekroond met Gouden Griffels voor haar boeken De kinderen van het achtste woud, Kleine Sofie en Lange Wapper en De eikelvreters. In het juryrapport wordt Els Pelgrom (60) omschreven als een verstandige vriendelijke schrijfster over het echte leven, maar ook als een brutale schrijfster. “Bovenal is Els Pelgrom echter een dappere schrijfster die verdriet niet uit de weg gaat, maar het onder ogen ziet. Ze maakt het niet mooier, ze dikt het niet aan. Juist door die houding wordt het draaglijk”, aldus het juryrapport.