Telecommunicatie is uitgesloten; Akkoord EU-VS over openbare aanbestedingen

MARRAKESJ, 14 APRIL. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben gisteren in de marge van de GATT-conferentie in Marrakesj een akkoord bereikt over de liberalisering van de markt voor openbare aanbestedingen.

De overeenkomst, die op 1 januari 1996 van kracht wordt, maakt het voor Europese ondernemingen mogelijk overheidscontracten te verwerven in de VS. Amerikaanse bedrijven krijgen dezelfde kansen in de EU. Het gaat om een markt van zo'n 200 miljard dollar per jaar. Het akkoord, dat volgens onderhandelaars “dollar voor dollar is uitonderhandeld” is een vervolg op een eerder bereikte raamovereenkomst. Met de laatste overeenkomst werd vorig jaar een handelsconflict tussen de EU en de VS vermeden.

De belangrijke telecommunicatiesector, een markt van 40 miljard dollar per jaar, is van de overeenkomst uitgesloten. De EU hanteert hier nog steeds een preferentieel prijssysteem voor Europese ondernemingen. De VS heeft daarom op zijn beurt een regeling voor enkele 'Buy American' goederen buiten het akkoord gelaten, die onder meer lokale producenten voor stadstransport naar vliegvelden en staal voor autowegen bevoordeelt. Voor de Amerikanen is vooral de toegang tot de Europese nutssector voor elektriciteitsproduktie (28 miljard dollar per jaar) van belang.

De speciale Amerikaanse handelsgezant, Mickey Kantor, zei gisteren dat een “impasse” was doorbroken. Europees commissaris sir Leon Brittan (handel) sprak van een “evenwichtig akkoord”. Volgens Brittan kunnen Europese ondernemingen meedingen naar contracten voor overheidsprojecten op federaal niveau in de VS en in 39 van de 52 staten, waaronder New York, Californië en Florida.

Amerikaanse functionarissen maakten gisteren duidelijk dat Washington alle wegen blijft bewandelen om de Europese telecommunicatiesector open te breken. Eerder sloot Washington al een apart akkoord met Duitsland, waarbij Bonn toezegde de preferentiële behandeling voor eigen ondernemingen te stoppen. De Duitse stap wekte de woede van de Europese Commissie die het front van de EU gesloten wil houden. Een Europese functionaris zei gisteren van de overige EU-landen de verzekering te hebben gekregen dat zij de Duitse stap niet zullen volgen.

In Marrakesj, waar morgen de eind vorig jaar bereikte wereldhandelsovereenkomst in het kader van de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) door meer dan honderd handelsministers wordt ondertekend, is vandaag de Amerikaanse vice-president Al Gore aangekomen. Hij zal een ontmoeting hebben met de Japanse minister van buitenlandse zaken, Tsutomu Hata, grootste kanshebber voor het premierschap. Het is het eerste Amerikaans-Japanse gesprek op hoog niveau sinds president Clinton en toenmalig premier Hosokawa er in februari niet in slaagden het onderlinge handelsconflict op te lossen. (Reuter, AP, AFP)