Slag voor economisch herstel; Brazilië staakt hervormingen van grondwet

BRASILIA, 14 APRIL. Het Braziliaanse parlement heeft gisteren zijn pogingen gestaakt om de grondwet te hervormen. De uitvoering van het jongste economische herstelplan is daarmee voorlopig van de baan.

Tijdens een parlementsbijeenkomst in de hoofdstad Brasilia wisten linkse oppositiepartijen gisteren te voorkomen dat over de voorstellen gestemd kon worden. De grondwetshervorming had onder meer de weg vrij moeten maken voor de privatisering van staatsbedrijven en het toelaten van buitenlandse investeerders op de traditioneel gesloten Braziliaanse markt. De regering gelooft met deze maatregelen onder meer een sluitende begroting te kunnen krijgen en een einde te kunnen maken aan de huidige inflatie van veertig procent per maand.

Onder de onrendabele staatsbedrijven die voor privatisering in aanmerking komen bevinden zich mijnbouw-, olie- en telecommunicatiebedrijven. De oppositie zegt dat privatisering neerkomt op de “uitverkoop” van de Braziliaanse economie aan het internationale bedrijfsleven.

De grondwetsherziening houdt het parlement al maandenlang verdeeld. De behandeling van de voorstellen had bovendien grote vertraging opgelopen door een omvangrijk fraudeschandaal, waarbij achttien politici eind vorig jaar in staat van beschuldiging zijn gesteld. Zij zouden voor miljoenen guldens aan smeergelden de staatsbegroting hebben gemanipuleerd, waarmij zij talloze grote bedrijven overheidsopdrachten bezorgden en de schatkist benadeelden.

De stemming van gisteren had de besluiteloosheid in het parlement moeten doorbreken, maar dat mislukte omdat de vereiste meerderheid ontbrak om te kunnen stemmen over de voorstellen. “De herziening [van de grondwet] is nu dood, ze moet alleen nog begraven worden”, zei gisteren de voorzitter van het Braziliaanse parlement, Inocencio Oliveira. Volgens hem zal het parlement pas na de presidentsverkiezingen van 3 oktober een nieuwe poging doen om de grondwet te wijzigen.

Het economische hervormingsplan was een voorstel van minister van financiën Fernando Henrique Cardoso, die zich twee weken geleden kandidaat heeft gesteld voor de presidentsverkiezingen. Een hervormde grondwet zou zijn herstelplan en daarmee zijn kandidatuur wind in de zeilen bezorgd hebben. De verijdelde grondwetshervorming is mede een aanval van de oppositie op Cardoso, die in de opiniepeilingen inliep op de kandidaat van 'links', Luis Inacio 'Lula' da Silva. De nieuwe grondwet had de voorlopige grondwet moeten vervangen, die op haar beurt de grondwet verving die per decreet werd afgekondigd door de militairen, die Brazilië regeerden van 1964 tot 1988. (AP)