Serviërs beloven Gorazde niet te beschieten

SARAJEVO, 14 APRIL. De Bosnische Serviërs hebben de Russische bemiddelaar Vitali Tsjoerkin beloofd hun beschietingen op de stad Gorazde te staken.

Ze hebben gisteren en vandaag hun maatregelen tegen VN-personeel voortgezet en bij Cifluk veertien soldaten van de VN-vredesmacht UNPROFOR en drie VN-waarnemers aangehouden. Bovendien hebben ze vanochtend elf granaten op het vliegveld van Tuzla afgeschoten drie op de stad zelf.

De Russische onderminister Tsjoerkin sprak gisteren eerst in Pale met de leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, en later in Belgrado met de Servische president Slobodan Milosevic. Hij zei van Karadzic “de vaste verzekering” te hebben gekregen dat de Bosnische Serviërs in Gorazde “geen enkele militaire actie” zullen ondernemen “op voorwaarde dat de moslims hun er niet toe dwingen”. Tsjoerkin zei Karadzic enkele Russische voorstellen te hebben overhandigd, die op het ogenblik door de leiders van de Bosnische Serviërs worden bestudeerd.

De Russische bemiddelaar sprak zich uit voor een opheffing van de sancties tegen Joegoslavië (Servië en Montenegro), net als Milosevic zelf. Deze zei in een verklaring dat de sancties de moslims in Bosnië “voortdurend aanmoedigen om de oorlog voort te zetten”.

De Bosnische Serviërs hebben hun artilleriebeschietingen op Gorazde gestaakt; wel werd met lichte wapens geschoten. Volgens VN-waarnemers in de stad is de toestand in Gorazde nog steeds “uiterst gespannen”. In Sarajevo werden de inwoners gisteren tot twee keer toe opgeschrikt door langdurige beschietingen met machinegeweren aan de frontlijn van moslims en Serviërs. Ook werd lichtspoormunitie afgeschoten.

Niet bekend