SEC: nieuwe regels niet nodig voor hedge funds

WASHINGTON, 14 APRIL. Hedge funds, die miljarden verloren door de recente teruggang van de beurzen, moeten meer gegevens verstrekken over hun transacties. Maar er zijn geen nieuwe regels voor deze fondsen nodig.

Dat staat in een rapport van de Securities and Exchange Commission (SEC), toezichthouder op Wall Street.

SEC-voorzitter Arthur Levitt zei bij de presentatie dat hij de zorg van sommige Congresleden deelt over de grote rol van de hedge funds bij het sterk fluctueren van de financiële markten in de wereld.

Hedge funds beleggen geleend geld in obligaties, aandelen en zogenoemde derivaten (afgeleide produkten van effecten). Sommige analisten menen dat hedge funds sterk bijdroegen aan de koersdalingen van de afgelopen weken. Toen de obligatiekoersen de afgelopen maanden daalden als gevolg van de vrees voor inflatie en hogere rente, behoorden de hedge funds tot de grote verkopers, aldus analisten.

Levitt meent dat geen nieuwe regels nodig zijn voor de particuliere investeringsfondsen. “Toch kunnen we het er allemaal over eens zijn dat de activiteiten van een handvol zeer agressieve hedge funds een zaak van legitiem onderzoek en belang zijn.”

De SEC wil wel meer informatie over de fondsen, zoals wie de belangrijkste eigenaren en handelaren zijn. Ook moeten de transacties worden gemeld via een zogenoemd large traders reporting system.

Zware verliezen trokken de afgelopen tijd de aandacht in de pers. Zo meldde de Wall Street Journal dat Michael Steinhardt van het gelijknamige hedge fund in het eerste kwartaal een miljard dollar verloor. Askin Capital Management ging twee weken geleden failliet na een verlies van 600 miljoen dollar dat voor cliënten was belegd.

George Soros, een van de prominentste managers van een hedge fund, verklaarde in een getuigenverklaring voor het Congres dat hij er niet was om de hedge funds door dik en dun te verdedigen. Hij voegde eraan toe dat zijn eigen Quantum Group of Funds weinig gebruik maakt van exotische derivaten. Bovendien hebben zijn managers een belang in het door hen beheerde fonds. (AP)