RUSSISCHE RABARBERTHEE

In de Russische keuken wordt rabarber in vruchtencompôtes en kisel, een soort vruchtensoep, gebruikt. Uiteraard eet men er een flinke dot zure room bij. In Kazachstan en Oezbekistan schijnt men de jonge rabarber ook ongekookt te eten. Men maakt er tevens een dorstlessende thee van. Vandaag het recept voor thee. Een andere keer volgt een recept voor rabarbercompôte.

1 1/2 kilo rabarber

suiker

1 citroen

1/2 bosje munt

Snijd de schoongemaakte rabarber in stukjes. Doe de stukken in een maatbeker om te kijken hoeveel het is. Doe ze dan in een pan. Meet een zelfde hoeveelheid water af en giet dit bij de rabarber. Kook de rabarber op een niet te hoog vuur gaar. Roer af en toe in de pan. Giet het mengsel door een zeef in een schaal of kan. Voeg aan het vocht suiker naar smaak toe. Hoe minder suiker er gebruikt wordt, hoe dorstlessender de thee zal zijn. Snijd de citroen in dunne plakjes en doe ze met de takjes munt bij de rabarberthee. Zet de thee zo koud mogelijk weg. Schenk de thee in glazen. Doe er een vers muntblaadje en eventueel nog een ijsblokje in.

    • Anne Scheepmaker