'Rusland voltooit Iraanse kerncentrale'

TEHERAN, 14 APRIL. Rusland heeft op zich genomen de omstreden kerncentrale in de Iraanse stad Bushehr af te bouwen. Dat heeft de Iraanse krant Jomhuri-Eslami gisteren gemeld. De bouw van de kerncentrale was oorspronkelijk toevertrouwd aan de Duitse onderneming Siemens, maar de Duitse regering weigert Siemens toestemming te geven de installatie te voltooien.

Volgens Jomhuri Eslami is eind vorige maand al een begin gemaakt met de voltooiing van de kerncentale. “Russische experts werken op dit moment aan de centrale”, schrijft de krant. Een en ander zou het resultaat zijn van een enkele maanden geleden gesloten overeenkomst tussen Rusland en Iran.

De Russische ambassadeur in Iran, Sergej Tretjakov, liet in december doorschemeren dat de twee landen een principe-akkoord hadden gesloten over de voltooiing van de installatie. Financiële problemen vormden echter nog een belemmering voor het daaadwerkelijk begin van de werkzaamheden. Een Russische bron in Teheran zei gisteren dat de onderhandelingen nog steeds voortduurden. Volgens deze bron was het bericht in de Jomhuri Eslami “half waar”. De Russische deskundigen in Bushehr waren “op bezoek op het terrein”.

Irans financiële problemen zijn de laatste maanden aanzienlijk verlicht door de bereidheid van verscheidene Westerse landen tot een herschikking van de Iraanse schulden over te gaan. Ondanks de Amerikaanse bezwaren daartegen - Washington probeert het 'terroristische' Teheran te isoleren - bleken onder andere Duitsland, Italië en Japan bereid Irans lasten te verlichten.

De bouw van de kerncentrale in Busheher werd allereerst onderbroken door de Islamitische revolutie (1979). Vervolgens moesten zij worden stilgelegd in de oorlog tussen Iran en Irak (1980-'88), waarin de installatie verscheidene malen door de Iraakse luchtmacht werd gebombardeerd. Duitsland weigerde in 1992 de installatie af te bouwen. De regering wees daarbij op het “gevoelige” karakter van de gebruikte technologie en op het gevaar van nucleaire proliferatie. Iraanse leiders op hun beurt hebben herhaaldelijk onderstreept de kerncentrale met of zonder Duitse hulp te zullen voltooien. (AFP)