Royaal bevleesd

Gevraagd naar zijn lievelingskoe, begint drs. P.L. Bergström te glimmen van plezier. Hij weet het natuurlijk allang, maar gaat in gedachten nog even de hele wereld rond en alle rassen af. En dan: de Limousin.

“Voor mij”, zegt hij, “is dat een uitermate luxe dier. Hij heeft altijd op hele arme grond gezeten en geleerd zuinig te zijn op zijn mineralen. Heeft een licht skelet en een hoog slachtrendement. Heel royaal bevleesd. Vlees van een zeer fijn-vezelige structuur”.

“En”, zo zegt hij met respect, “ze zijn betrekkelijk lastig. Je kunt wel de hele kudde vangen, maar één dier krijg je er moeilijk tussenuit - de rest begint zich er onherroepelijk mee te bemoeien”.

Eind maart is op de heide bij Blaricum een wandelend echtpaar aangevallen door een koe van het Goois Natuurreservaat. De vrouw werd tegen de grond gewerkt en brak haar arm. De koe probeerde haar te vertrappen. Vervolgens werd de man op de horens genomen en tientallen meters meegesleurd. Zonder duidelijke aanleiding.

Jawel, dat was een Limousin. Maar vergis je niet, andere koeien zijn ook geen doetjes. Ze hebben nog reflexen die te maken hebben met de bescherming van het kalf, de macht van de kudde. Er zit nog een hele hoop natuur in die beesten. Ze kunnen reageren alsof zij niet tot onze wereld behoren, maar wij tot de hunne.

    • Koos van Zomeren