Rabin is bereid nederzettingen op te geven voor vrede

TEL AVIV, 14 APRIL. Israel is bereid voor vrede nederzettingen in de bezette gebieden op te geven. Dat heeft premier Yitzhak Rabin gisteren in een radio-vraaggesprek gezegd. Temidden van de triestheid die gisteren over Israel viel na de Palestijnse zelfmoordaanslag in Hadera, waar zes doden en 28 gewonden vielen, onderstreepte Rabin dat hij zijn vredespolitiek zal voortzetten zolang zijn regering over een meerderheid in de Knesset beschikt.

Hij legde uit dat blijvende heerschappij over 1,8 miljoen Palestijnen van Israel een apartheidsstaat zou maken, de enige ter wereld na de opheffing van de rassenscheiding in Zuid-Afrika. Inlijving van de bezette gebieden plus handhaving van de democratie zou betekenen dat de de Israelische Arabieren en Palestijnen de Israelische politiek zouden gaan domineren en het joodse karakter van de staat Israel verloren zou gaan. Terwille van de vrede en het behoud van het joodse karakter van de staat Israel is Jeruzalem volgens Rabin bereid grote delen van de bezette gebieden op te geven.

In grote lijnen schetste hij de vredeskaart met de Palestijnen waarin het oude plan-Allon goed herkenbaar is. Over de Jordaanvallei, het Etzion-blok (ten zuiden van Jeruzalem) en Groot-Jeruzalem is wat de Israelische leider betreft niet te onderhandelen. Maar de politieke nederzettingen die na 1977, toen Likud aan de macht kwam, als paddestoelen in en nabij Palestijnse bevolkingscentra uit de grond schoten mogen voor Rabin geen obstakel voor vrede zijn. Dat onderstreepte hij nog eens met de zinsnede dat “Elon-Moreh (een nederzetting bij Nablus) Afula en Hadera niet beveiligt”. Afula was vorige week het doelwit van een soortgelijke aanslag als die van gisteren in Hadera. Tot grote woede van de Raad van joodse nederzettingen in de bezette gebieden zei Rabin dat hij wegens de aanslagen door de moslim-fundamentalistische beweging Hamas in Israel had besloten troepen die nederzettingen beveiligen langs de grens van 1967 op te stellen om infiltratiepogingen door moslim-extremisten te verijdelen.

Na de felle kritiek in Israel en ook in Washington op het uitblijven van een veroordeling door Yasser Arafat van de jongste aanslagen door Hamas heeft de Palestijnse leider vannacht Rabin gebeld en zijn afschuw over de aanslag in Hadera uitgesproken. Inmiddels is de politie tot de conclusie gekomen dat de aanslag in dit Israelische stadje een zelfmoordactie was van een Palestijn uit een dorpje op de Westelijke Jordaanoever. Op het busstation wachtte hij tot de achterdeur van de bus open ging en sprong toen naar binnen met een lading explosieven die hij tot ontploffing bracht. Vlakbij de bus had hij een tas met een bom geplaatst die precies om elf uur 's ochtends had moeten ontploffen, het moment waarop de sirenes loeiden voor de herdenking van de ongeveer 18.000 soldaten die in Israels oorlogen zijn gesneuveld. In Amman wees een woordvoerder van Hamas er gisteren op dat de aanslag in Hadera de tweede was uit een reeks van vijf als wraak voor de moordpartij in de moskee in Hebron door een kolonist, die daar op 25 februari dertig Palestijnen vermoordde.

Israels onafhankelijkheidsfeest mist door de doden die vandaag worden begraven en de dreigementen van Hamas de opgewektheid die het andere jaren had. De stemming is nogal bedrukt en uit angst voor aanslagen kwamen gisteravond minder mensen naar vermaakcentra dan gebruikelijk. De politie heeft in ieder geval tot waakzaamheid opgeroepen en iedere Israeliër verzocht deze dagen zijn wapen te dragen.

    • Salomon Bouman