Overwinning van 'names' tegen Lloyd's

LONDEN, 14 APRIL. Agenten die in het verzekeringsconglomeraat Llloyd's of London risico's onderbrengen uit naam van (leken-) leden, de zogenaamde names, kunnen nu zelf schadeclaims van miljoenen ponden tegemoet zien.

Een rechter in Londen bepaalde gisteren dat agenten John Poland & Co twee van hun cliënten geen deugdelijk advies hebben verschaft, dat ze daarvoor wettelijk wel verantwoordelijk zijn en dat ze nu de verliezen van hun cliënten moeten compenseren. Twee Lloyd's names, een kaakchirurg uit Sussex en een fabrikant uit Yorkshire, krijgen op grond van die uitspraak compensatie voor geleden en nog te verwachten verlies op de verzekeringsmarkt, een bedrag van meer 1 miljoen pond. De uitspraak betekent een overwinning voor de duizenden names die zich met persoonlijk faillissement bedreigd zien, omdat verzekeringssyndicaten binnen Lloyd's met hun geld risico's hebben verzekerd, die ze in veel gevallen zelf niet hebben overzien.

Door een serie (natuur-)rampen in de tweede helft van de jaren tachtig moeten de syndicaten daarom over de brug komen met bedragen die de names nooit hebben voorzien. Het als name deelnemen in Lloyd's betekent dat iemand “tot het laatste boordeknoopje” van zijn persoonlijke bezittingen garant staat voor uitbetaling van verzekerde verliezen. Binnen Lloyd's zijn verschillende actiegroepen van names werkzaam, die compensatie zoeken voor verliezen waaraan in sommige gevallen nog een aantal jaren geen einde zal komen. Meer dan dertig names hebben zelfmoord gepleegd. Lloyd's heeft vergeefts gepoogd procedures af te kopen door een compensatiepakket van in totaal 900 miljoen pond te bieden. Tegen de jongste uitspraak is hoger beroep aangetekend.