Opeens duikt Ruud Lubbers op

En daar was Lubbers weer. Het Limburgse kiezersvolk, gisteren bijeen in het Wijngracht theater in Kerkrade voor het Enige Echte Begin van de verkiezingscampagne, had geluisterd naar psalm 1, voorgelezen door waarnemend partijvoorzitter Lodders, naar lijstaanvoerder Brinkman, naar nummer twee Van Rooy, toen onder begeleiding van cameralichten de minister-president de zaal betrad om vooraan plaats te nemen. Lubbers, die al eerder aankondigde een helpende hand te zullen toesteken in de campagne, voegde onverwacht de daad bij het woord. Onverwacht voor het publiek, maar ook voor het campagneteam dat dezer dagen per luxe touringcar Nederland doorkruist. Tekenend voor de verhoudingen tussen de komende en de gaande eerste man van het CDA is, dat Brinkman enige minuten na binnenkomst van de premier zijn plaats verliet om een stoeltje naast Lubbers op te zoeken waar hij zich kon warmen aan de flitslichten van het ploegje fotografen rond de minister-president.

De voor het CDA vernietigende uitkomsten van de opiniepeilingen (min 24 zetels), in combinatie met het opkrabbelen in diezelfde peilingen van de PvdA, heeft kennelijk geleid tot een drastische koerswending in de campagnestrategie. Het triomfalisme van het met pauken en housemuziek opgeluisterde partijcongres in januari is weg. Vanzelfsprekendheid is vervangen door ootmoed. Geen opzwepende ritmes gisteren, maar semi-religieuze muziek door iets wat nog het meest weg had van een werelds nonnenkoor. Zelfkritiek ook, door twee Limburgse 'zotten' die mild de draak staken met de partij. “Wat is het verschil tussen CDA en C&A? C&A kleedt u aan.” Veel nadruk op luisteren, goedmaken van fouten, en de C van CDA. “De waarnemend partijvoorzitter las zélf de psalm. Bij Wim van Velzen (de pas gesneuvelde partijvoorzitter, red.) zouden we met gekromde tenen gezeten hebben. Die kon zoiets niet”, zegt een partijfunctionaris na afloop.

    • Kees Versteegh