Onderhandelen leidt tot hogere rente op deposito

ROTTERDAM, 14 APRIL. Niemand hoeft genoegen te nemen met de door grote banken opgegeven rente. Uit steekproeven blijkt dat de grote banken ABN Amro, ING en Rabobanken hogere rentevergoedingen willen geven voor deposito's als ze worden geconfronteerd met de gunstigere percentages van de concurrentie, zoals de nieuwkomers uit de verzekeringshoek: Delta Lloyd en SR (Stad Rotterdam).

Dit constateert het verbond van ondernemers in het midden en kleinbedrijf KNOV in het vandaag verschenen huisorgaan Ondernemersvisie. De organisatie heeft onderzoeksbureau Int'rest laten uitzoeken welke rentevergoedingen banken geven wanneer bedrijven gelden vastzetten op deposito's. Stalling van 25.000 gulden voor een maand levert bij Delta Lloyd het meeste op (4,7 procent op jaarbasis). Bij de grotere spelers levert hetzelfde deposito bedrijven minder op: de Postbank geeft 3,7 procent, een lokale Rabobank 3,8 en ABN Amro 4 procent. Tenzij ze door onderhandeling gunstigere voorwaarden bedingen.

Particulieren krijgen gemiddeld gunstiger rentepercentages dan bedrijven, heeft Int'rest becijferd. De laagste rente krijgt een particulier die 25.000 op deposito zet bij Postbank en SNS Bank (3,7 procent). SR Bank (4,65 procent) en GWK Bank (4,55) scoren in dit segment het hoogst.

Niet in het blad van het KNOV, maar wel onderdeel van het onderzoek van Int'rest, is de hoogrentende spaarrekening die de laatste jaren veel aantrekkelijker is geworden voor de particulier dan een deposito. Wanneer een particulier 25.000 gulden spaart, krijgt hij bij ABN Amro 4,7 procent, bij ING 5,25 en bij Postbank, Rabo en Roparco 5,3 procent. Bij de laatste instelling komt daar nog een winstdeling bij die in de afgelopen jaren 0,3 procent bedroeg. Landelijk koploper is volgens onderzoeker Maarschalkerweerd GWK met 5,5 procent.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ABN Amro klanten naar Luxemburg lokt met gunstiger tarieven dan in Nederland. Luxemburgse filialen van Nederlandse banken als ING en Van Lanschot geven juist minder gunstige rentevergoedingen dan op vergelijkbare guldensrekeningen in Nederland. Voor een guldensrekening met 150.000 gulden geeft ABN Amro in Nederland 4 procent en in Luxemburg 4,18 procent rente. ABN Amro zelf verklaart het verschil uit 'concurrentieoverwegingen'.

De Luxemburgse banken maken in plaats van met tarieven reclame met discretie. In het ondernemersblad wordt het verzwijgen van rente-inkomsten voor de fiscus afgeraden, maar tegelijk beschrijft het blad nauwkeurig de procedure om de Nederlandse fiscus buiten de deur te houden. “In de grensstreek bevinden zich talloze bankfilialen. Nederlanders wordt afgeraden hun auto voor de bank te parkeren, omdat de kans bestaat dat de Nederlandse fiscus aan het fotograferen is.” Het blad wijst er voorts op dat in Luxemburg klanten met pseudoniem of nummer kunnen werken en de correspondentie bij de bank kunnen laten.