NS schort plan dure kaart zwartrijders op

ROTTERDAM, 14 APRIL. Het plan om vanaf 1 januari 1995 mensen zonder kaartje in de trein 63 gulden voor een dagkaart in rekening te brengen is opgeschort. Dit hebben de Nederlandse Spoorwegen gisteren besloten na overleg met vertegenwoordigers van het personeel. Conducteurs vrezen door het hoge tarief meer agressie in de trein.

Het plan is echter geenszins van de baan, zegt een woordvoerder van de spoorwegen. De bezwaren die gisteren zijn geuit in het Dienst Overleg Orgaan, het hoogste personeelsorgaan van de Dienst Exploitatie van de NS, vormen aanleiding “de plussen en minnen nog eens op een rijtje te zetten”. De spoorwegen willen af van discussies over tarieven en kaartjes tussen conducteur en reiziger. Daarom wil men de mogelijkheid gewone kaartjes op de trein te kopen afschaffen. De komende twee maanden heeft verder overleg met het personeel plaats over wat daarvoor in de plaats moet komen.

De voorgenomen maatregel maakt deel uit van een heel nieuw vervoersregime dat de NS komend jaar invoeren. Er komen in- en uitgangscontroles, vooral op de grotere stations. Op alle stations komen kaartjesautomaten. Hierdoor wordt de kans dat mensen te goeder trouw zonder kaartje in de trein zitten aanzienlijk kleiner. Wie is ingestapt op een station waar de kaartjesautomaat kapot was, en dat meldt bij de conducteur, krijgt een bonnetje waarmee hij of zij op het station van aankomst naar het loket moet. Op elk loket in Nederland is straks te zien op welke stations de automaten kapot zijn. Uit onderzoek van de NS blijkt dat zwartrijden vooral veel plaatsheeft op korte afstanden. Daarom wil men het tarief voor een in de trein gekocht kaartje flink hoog maken. Voor de voorgestelde 63 gulden krijgt de reiziger een dagkaart.