NS: geen aangepaste dienstregeling

ROTTERDAM, 14 APRIL. De Nederlandse Spoorwegen zijn niet van plan de dienstregeling op Brussel-Zuid aan te passen om de treinreiziger naar Londen meer tijd te geven over te stappen op de hoge snelheidstrein Eurostar. Volgens de NS rijdt op Brussel-Zuid ieder uur “een kwaliteitsintercity” die hooguit vijf à zes minuten vertraging oploopt. Een overstaptijd van 20 tot 30 minuten is volgens de NS voldoende om er zeker van te zijn de reiziger met het peperdure Eurostar treinkaartje naar Londen de trein niet mist.

Reizigers die vanuit Londen Nederland willen aandoen, hebben slechts tien minuten om vanaf de Eurostar aansluiting te vinden op de NS-uurdiensten op Amsterdam. Binnen die tijd, met aftrek van eventuele treinvertraging in de Eurotunnel, moet de treinreiziger door de paspoortencontrole en met de bagage naar een ander perron. “We hadden liever een paar minuutjes extra gehad”, zegt W. Binnendijk woordvoerder van de NS. Volgens Binnendijk is besloten om paspoorten in Brussel te controleren nadat de NS haar dienstregeling voor het komende jaar had vastgelegd. De spoorwegen willen nu aanzien hoeveel tijd de paspoortcontrole in beslag neemt, zodat volgend jaar kan worden bekeken of de overstaptijd al dan niet moet worden verlengd.