Milan ontloopt Barcelona in de halve eindstrijd

ROTTERDAM, 14 APRIL. Barcelona en AC Milan hebben op karakteristieke wijze een thuisduel afgedwongen in de halve finales van de Champions League. De Spaanse kampioen versloeg in een rommelig duel thuisclub Monaco met 1-0. De Italiaanse nummer een speelder soberder dan ooit en hield Porto in eigen stadion op 0-0. De Portugezen moeten over twee weken een uitwedstrijd spelen tegen Barcelona. AC Milan ontvangt Monaco.

In groep A begonnen de Fransen uitstekend tegen de club van Cruijff en Koeman. Klinsmann kreeg een goede kans, maar de Duitse spits zag zijn schot in vrije positie met de binnenkant van dew linkervoet net langs de paal krullen. Barcelona speelde in de beginfase van het duel heel slordig, met verdediger Nadal in een negatieve hoofdrol. Hij verspeelde de bal misschien wel tien keer in evenzoveel minuten, zonder dat Monaco kon profiteren.

Een blunder aan de andere kant had wel grote gevolgen. Een fraaie dieptepass van spelverdeler Guardiola kwam terecht bij Stoitsjkov, die de bal hard in de verre hoek schoot, 0-1. De Bulgaar had geluk dat de Franse doelman Ettori vergat uit te lopen en niet vrijuit ging bij Stoitsjkovs schot. De voormalige keeper van het nationale team staat bekend om zijn rare fratsen. In 1984 joeg hij het Franse elftal, dat met prachtig voetbal de Europese titel won, vaak de stuipen op het lijf.

De openingstreffer maakte vrijwel meteen een eind aan de inspiraties van Monaco, dat moest winnen om een thuisduel in de kruisfinales af te dwingen. Schoten van Scifo en Djorkaeff werden knap gekeerd door Zubizarreta, die in grote vorm stak. Ook Koeman speelde een foutloze partij. De Nederlandse international ging veel duels aan met Klinsmann, die nauwelijks speelruimte kreeg.

Monaco, gadegeslagen door de prinsen Rainier en Albert, trok vooral de aandacht met veel te harde overtredingen op de dure enkels van Guardiola en Romario. De Braziliaan kreeg bijna geen bespeelbare ballen en liep geen meter te veel. Hij krijgt nog steeds de voorkeur boven de Deen Laudrup, die als vierde buitenlander meestal op de tribune zit bij Barcelona.

Het tweede duel in groep A tussen Galatasaray en Spartak Moskou, werd in Turkije met 2-1 gewonnen door Spartak. Beide clubs waren al uitgeschakeld voor de bovenste twee plaatsen en speelden alleen voor het geld.

In groep B speelde AC Milan in en tegen Porto een groot gedeelte van de tweede helft met tien man. Middenvelder Eranio kreeg een rode kaart. De Italianen kwamen nochtans niet in grote problemen. Ze hebben het verdedigen tot kunst verheven. Porto kreg een paar mogelijkheden. De beste kans ontstond een minuut voor tijd, maar doelman Rossi voorkwam een verrassing met een fraaie redding op een inzet van de Serviër Drulovic.

In de tweede wedstrijd in groep B won Werder Bremen de uitwedstrijd tegen Anderlecht met 2-1. John Bosman scoorde voor de Belgen. Het duel had verder geen sportieve waarde.

De kans is groot dat AC Milan voor de vierde keer in zes jaar de finale van het Europa Cup 1-toernooi bereikt. Het thuisduel tegen Monaco, middenmoter in de Franse competitie, mag de miljoenenploeg van Berlusconi geen al te grote problemen bezorgen. Barcelona krijgt het in Nou Camp waarschijnlijk een stuk zwaarder tegen Porto, een gevaarlijke counterploeg die in staat is te profiteren van Barcelona's risicovolle aanvalsspel.

In het toernooi om de Europa Cup 2 heeft Parma voor de tweede keer op rij de finale bereikt. De Italiaanse bekerwinnaar versloeg gisteravond voor eigen publiek Benfica met 1-0. De Portugezen hadden het eerste duel met 2-1 gewonnen.

Parma had met Benfica aanmerkelijk meer moeite dan met Ajax in de kwartfinales. De ploeg van trainer Nevio Scala miste sterspeler Faustino Asprilla, die geschorst was na twee gele kaarten. Ook verdediger Minotti, die scoorde tegen Ajax, ontbrak.

Ruim een half uur was Parma, dat vorig jaar in de finale won van FC Antwerp, nauwelijks gevaarlijk. Toen stuurde de Nederlandse scheidsrechter Mario van der Ende de Braziliaan Mozer van Benfica uit het veld. Mozer kreeg zijn tweede gele kaart, dus rood, na een aanslag op de benen van Crippa.

Na rust nam de druk van Parma met de minuut toe, hoewel Benfica's Zweedse international Schwartz in de 50e minuut bijna raak schoot. Zijn schot trof de paal.

Het doelpunt viel in de 77e minuut. De kleine uitblinker Zola stuurde een hoekschop naar de tweede paal. Doelman Neno kon de bal niet pakken, de Argentijn Sensini kopte uit een moeilijke hoek in.

Parma verheugt zich op een nieuwe finale, mèt Asprilla. Voor Parma is het de tweede, Asprilla beleeft de primeur. De Colombiaan miste de vorige eindstrijd door een blessure. Parma ontmoet het Engesle Arsenal in de finale van dit jaar, op 4 mei in Kopenhagen.