Met harde aanval op 'PvdA-vrinden'

Lubbers achtte daarbij kennelijk de tijd rijp om alle nederigheid te kruiden met wat agressie; aan het adres van de huidige coalitiepartner welteverstaan.

Terwijl gisteren minister Kooijmans (CDA) in Vrij Nederland ruimhartig verklaarde dat een kabinet onder premier Kok tot de reële mogelijkheden behoort, staat Lubbers' houding in het teken van 'over mijn lijk'. De “vrinden van de PvdA” werd de wacht aangezegd. De premier had nog eens de verkiezingsprogramma's van de vier grote partijen vergeleken was tot de conclusie gekomen dat de sociaal-democraten op het punt staan “een zwenking naar links” te maken. Lubbers, die onlangs nog tegenover Rotterdamse studenten zei uit te gaan van een coalitie tussen CDA, PvdA en D66, ziet nu meer kansen bij D66 (mits die “libertijnen” terugkomen van hun euthanasiestandpunt) en zelfs bij de VVD.

Later in de campagnebus moest Brinkmans media-strateeg Wester zich telefonisch te weer stellen tegenover een verontwaardigde Telegraaf-redacteur, die in de veronderstelling leefde voor vanochtend een exclusief interview met Lubbers te hebben waarin hij de sociaal-democraten afdroogt. Wester kon alleen maar tegenwerpen dat hij ook pas vijf minuten voor het optreden van de premier was ingelicht. (FV)