Koeweit krijgt liberaler kabinet

KOEWEIT, 14 APRIL. Een kabinetswijziging in Koeweit, bedoeld om een programma van hervorming op gang te brengen en de economische problemen voortvloeiend uit de Iraakse bezetting aan te pakken, heeft de regering een liberaler aanzicht gegeven, aldus politieke waarnemers.

Van de belangrijkste portefeuilles is die van oliezaken in andere handen overgegaan (de liberale historicus Abdulmohsen al-Mudej). Het kabinet krijgt met name een liberaler accent door de verhuizing van de moslim-fundamentalist Jassem el-Oun van sociale zaken en arbeid naar communicatie, elektriciteit en water, waar hij minder gelegenheid heeft religieus actief te zijn. De Koeweitse koninklijkke familie behoudt naast het premierschap de sleutelposten van binnen- en buitenlandse zaken, defensie en voorlichting.

Het nieuwe kabinet wordt tevens gezien als homogener dan zijn voorganger, dat te lijden had onder onderlinge tegenstellingen tussen de ministers, die verlammend werkten. Verwacht wordt dat het door de oppositie gedomineerde parlement zal samenwerken met het nieuwe kabinet. Dit is van cruciaal belang, aangezien een slechte relatie tussen parlement en regering vaak een bron van instabiliteit is geweest. (Reuter, AFP)