Kinderagenda

Stoomtrein en politiehonden

IJmuiden, 16 april Op de Pleisternet-feestdag valt veel te beleven: een rondvaart in een reddingsboot (alleen bij goed weer), een excursie met een oude bus langs de havens en een rit in een smalspoortrein over het feestterrein. De brandweer, ambulancedienst en politiehonden-brigade houden spannende demonstraties. Wie van stoere dingen houdt, laat zich fotograferen in een Formule 3 racewagen. Verder zijn er kinderactiviteiten, zoals een springkussen, schminken, ballen gooien en buttons maken. De opbrengst is bestemd voor Pleisternet, een organisatie die kindertelevisie in ziekenhuizen wil realiseren. Lokatie: Stationsplein te IJmuiden-Vissershaven. 9u15-16u30. Vanaf station Haarlem vertrekken stoomtreinen naar het feestterrein. Voor de treinen van 8u45 en 14u15 zijn nog kaarten verkrijgbaar. Om 13u11 rijdt er ook een stoomtrein van Haarlem naar Zandvoort. Prijs retourkaartjes: ƒ 25,- en ƒ 15,- (resp. 1e en 2e klas); tot 12 jaar ƒ 12,50 en ƒ 7,50. Inl 023-247340 (18-21u). Roestend water

Oudemolen (Dr.), 16 april Wist je dat water kan roesten? De boswachter legt het uit tijdens een wandelexcursie door het stroomgebied van de Drentsche Aa. Hij laat ook zien wat kwelwater is en waarom er een vliesje op ligt. Misschien zie je onderweg een baltsende watersnip of zoals natuurliefhebbers hem noemen: een "gunderbokkie'. Bij weinig wind kun je goed naar de zangvogels luisteren. Verder vertelt de boswachter mooie verhalen over de oude grafheuvels, die langs de route liggen. Trek laarzen aan, want het wordt een drassige tocht. Prijs ƒ 2,50; t/m 12 jaar ƒ 1,-. Vertrek 9u30 vanaf Excursieschuur Oudemolense Diep, Molensteeg 2. Van tevoren aanmelden. Inl 05923-1307 (tussen 7u30-16u30). Sterrenkunde

Nijmegen, 16 april Het zonnestelsel zit ingewikkeld in elkaar, maar op de jeugdmiddag van Ruimtevaartcentrum Saturnus leggen deskundigen het eenvoudig uit. Na de vertoning van een dia-serie ga je zelf het zonnestelsel uitbeelden en een sterrenkaart maken (materiaalkosten ƒ 1,-). Er is ook een computerquiz over sterrenkunde: kun je meteen testen of je er iets van hebt opgestoken. Geschikt voor 8-14 jaar. 14-16u. Gratis deelname. Treubstraat 39. Inl 080-550366/230293. Majorettes

Hulst (Z), 16 april Mooie uniformen en elegante pasjes: wie van majorettes houdt, kan zijn hart ophalen tijdens een muziekfeest in Hulst. Drie muziekkorpsen begeleiden dansmeisjes vanaf 5 jaar bij hun rondgang door het centrum. Vertrek: 14u vanaf het Stationsplein. Na afloop is er een demonstratie op de Vismarkt. Zeebeesten en modelschepen

Rotterdam, 16 en 17 april Op museumschip Buffel draait alles om "zeebeesten'. Zo noemen ze daar de dieren die onder de zeespiegel leven. Je gaat op zoek naar verborgen zeebeesten, probeert geluiden van zeebeesten te herkennen en raadt welk zeebeest er in de voeldoos zit. Verder wordt er een film over zeebeesten vertoond en is er een zeebeestenmasker-wedstrijd. Maak een zo eng, leuk of mooi mogelijk masker en misschien win je een prijs. De verkiezing van de drie beste makers vindt plaats om 15u30. Deelname ƒ 2,50. 11-16u. Leuvehaven 1. Inl 010-4132680. Op 17 april is tussen 12-16u ook het Maritiem Buitenmuseum te bezoeken. Daar staan draaiende modellen van diesel- en stoommachines en een bassin met radiografisch bestuurbare scheepjes. Je kunt ook een kijkje nemen aan boord van twee historische binnenvaartschepen. Leuvehaven 50-72. Inl 010-4048072. Beide musea zijn op 17 april alleen te bereiken per openbaar vervoer in verband met Rotterdam Marathon. Slome postbode

Den Haag, 16 en 17 april Peter Post is postbode en moet nog brieven van 230 jaar geleden bezorgen. Een beetje sloom, maar hij heeft tenminste geen last van stress. Om 14u vertelt hij over zijn vak in vroegere tijden. Drie kwartier later volgt een optreden van detective Morse, die de hulp van het publiek inroept bij het ontcijferen van een geheime boodschap. Om 15u30 verschijnt tenslotte een heel vreemde postzegelverzamelaarster. Ze wil graag jouw opbouwende kritiek horen over haar postzegelontwerpen. De theatervoorstellingen vinden plaats in het PTT Museum, dat tijdens het Nationaal Museumweekend gratis toegankelijk is. Bezoek ook de tentoonstelling "In de lucht .. uit de lucht' over (il)legale zenders. Je mag zelf proberen een clandestiene zender te peilen en krijgt via een walkie-talkie opdrachten voor een speurroute. Geopend 12-17u. Zeestraat 82. Inl 070-3307500. Kunstenaars ondervragen

Edam, 16 en 17 april Hoe komen kunstenaars steeds op originele ideeën? Waarom werkt de een met verknipte autobanden en de ander met driedimensionaal geweven koperdraad? En waarom smeren ze van die dikke klodders op een schilderij? Je kunt het ze zelf vragen tijdens de "Kunst aan Huisroute'. Deze voert langs vijftien galeries, woonhuizen en tuinen waar kunstwerken te zien zijn. De makers staan er meestal bij, zodat je ze meteen om uitleg kunt vragen. Er is o.a. een levensgroot boek in spiegelschrift. Probeer de tekst te ontcijferen met behulp van een spiegel. De tocht begint bij het VVV-kantoor, Damplein 1 (dit weekeinde geopend), waar een gratis routebeschrijving te krijgen is. 11-17u. Inl 02993-71727. Goochelshow in speeltuin

Tegelen (L), 17 april Je zoeft door de langste buisglijbaan van Europa en probeert natuurlijk ook de andere speeltoestellen. Tussen het springen, wippen en zweven door neem je even pauze om de goochelshow van de Gotina's te zien. Aanvang 14u. Voor (groot)ouders of andere begeleiders is er een kabelbaan, een midgetgolfbaan en een groot terras, waar vandaan ze je goed in de gaten kunnen houden. Speeltuin Klein Zwitserland. 10-18u. Toegang ƒ 4,-; tot 2 jaar en ouder dan 60 jaar gratis. Trappistenweg 35. Inl 077-731565. Poppenspelfestival

Meppel, 18 t/m 24 april Tijdens het derde Drents Poppenspelfestival treden 27 groepen uit elf landen op. Ze geven voorstellingen voor kinderen en volwassenen met o.a. handpoppen, stangpoppen, marionetten en schimmen. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar is "Durven in het donker' van Gnaffel. Deze voorstelling vindt plaats op 20 april in de Vrije School, Julianastraat 22. Aanvang 14u. Toegang ƒ 7,50. Het complete programma met alle voorstellingen is op te vragen: inl 05220-60304 (na 18 april 05220-54242).