Holec krijgt Japanse order, claimt doorbraak

ROTTERDAM, 14 APRIL. Holec heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een order van een Japans bedrijf gekregen. De opdracht, met een waarde van 8 miljoen gulden, is afkomstig van het Japanse concern Chiyoda Corporation.

Holec noemt de verwerving van de opdracht “in een zwaar Japans concurrentieveld” even belangrijk als de omvang ervan. Chiyoda neemt van het Hengelose bedrijf elektronische systemen af voor de besturing, beveiliging en bediening van elektrische motoren.

De door de Japanners bestelde besturingsapparaten zullen worden gebruikt in een nog te bouwen fabriek voor vloeibaar gas in Qatar, die daar wordt gebouwd voor de overheid van Qatar en de oliemaatschappijen Total, Mobil en British Petroleum. Holec ziet in de toekenning van deze order een doorbraak voor verdere activiteiten in het Midden-Oosten. Of Holec kans maakt op vervolgorders is overigens nog onduidelijk.

Japan is de grootste afnemer van vloeibaar gas uit Qatar. Verreweg de meeste Japanse elektriciteitscentrales gebruiken gas als energiebron.

Holec, onderdeel van het conglomeraat Koninklijke Begemann, is gespecialiseerd in systemen voor beveiliging, besturing en bediening van elektrische motoren. In 1993 stond de bedrijfswinst van Holec fors onder druk door hoge reorganisatie- en aanlooplasten. Het resultaat zakte in dat jaar met maar liefst 25 miljoen gulden in tot 4,3 miljoen gulden.