Hennepkwekerij niet verzekerd tegen brand

ZUTPHEN, 14 APRIL. Gebouwen waarin illegale hennepkwekerijen gevestigd zijn, zijn niet verzekerd tegen brand. Als in zo'n gebouw brand uitbreekt, mag de verzekeringsmaatschappij weigeren uit te betalen. Dat stelt het openbaar ministerie in Zutphen. Het Zutphense openbaar ministerie stelde vorig jaar een onderzoek naar deze kwestie in, toen in een illegale hennepkwekerij in Twello brand uitbrak. De verzekering wilde de schade toen niet uitkeren.

Later in het jaar werden in Heerde nog eens twee illegale kwekerijen ontdekt, waarbij bleek dat ze zeer brandgevaarlijk waren. Door de extra warmte en het sterke licht dat nodig is om hennep te kweken, is de kans op oververhitting en brand zeer groot. Volgens officier van justitie Buttinger kan een verzekeraar zich in geval van brand beroepen op artikel 293 van het Wetboek van koophandel. Daarin staat dat geen uitkering hoeft te volgen als het gebouw een andere bestemming met meer brandgevaar heeft gekregen en de verzekeraar daarvan niet op de hoogte is gesteld.