Glebbeek lastig voor topper EK badminton

DEN BOSCH, 14 APRIL. Van de Deense badmintonster Camilla Martin wordt in Den Bosch een Europese titel geeist. Ze is nummer drie op de wereldranglijst, nummer een op de plaatsingslijst in De Maaspoort en volledig professional.

Gisteren stond in het enkelspel van het EK de opwarmronde tegen Carolien Glebbeek op het programma. Na afloop stond Martin (20) trillend op haar benen. Het Nederlandse talent maakte het de favoriete niet gemakkelijk. Martin won met 11-8 en 11-4, maar had intussen wel een lijnrechter uitgescholden en enkele shuttles met de voet verpulverd. Glebbeek (21) speelde brutaal, met veel passie en overrompelde in de eerste game haar generatiegenote. Maar na een sensationele 8-4 voorsprong ging het fout. Martin profiteerde van de zenuwachtige capriolen aan de andere kant van het net (11-8). In de tweede game waren de rally's langer dan de uitslag doet vermoeden. Glebbeek was een van de drie Nederlandse afvallers in het enkelspel. Ruud Kuyten verdween uit het toernooi door een nederlaag tegen de Fin Aalto, nationaal kampioen Pierre Pelupessy redde het niet in zijn eerste partij tegen de Zweed Tomas Johansson. In de beslissende derde game tegen Johansson kwam Pelupessy in de verlenging kracht en geluk tekort het karwei af te maken (15-18).

Monique Hoogland, Astrid van der Knaap, Georgy Trouerbach en Jeroen van Dijk kregen op de openingsdag van het individuele toernooi nauwelijks tegenstand van betekenis. Van Dijk was ondanks zijn snelle overwinning op de Schot Gilmour (15-4 15-7) toch niet tevreden. “Alles zit vast als gevolg van veel krachttraining. Ik was te weinig wendbaar.” Van de Rotterdammer wordt veel verwacht. Zijn belangrijkste tegenstanders in zijn speelhelft hebben zich voor het toernooi afgemeld wegens blessures.