Fraude in Amsterdam door parkeerwachters

AMSTERDAM, 14 APRIL. De politie heeft zeven Amsterdamse parkeerwachters gearresteerd. Zij worden ervan verdacht zich ten onrechte anderhalf tot twee ton aan parkeergeld toegeëigend te hebben. Dat gebeurde op een parkeerterrein aan de Rapenburgerstraat, bij het Waterlooplein, aldus een politiewoordvoerder.

De zeven zijn na verhoor heengezonden. Vijf verdachten hebben bekend. De gemeente deed vorige week aangifte van 'vermoedelijke malversaties'.

De zeven parkeerwachters, aangesteld op basis van de sociale werkvoorziening, gebruikten een aantal trucs om geld van automobilisten in eigen zak te steken. Bij een van de trucs bedienden zij zich van een gestolen, geprepareerde prikklok. Parkeerders werden bij binnenkomst geklokt. Uit het apparaat kwam een bonnetje waarop de aanvangstijd stond. Bestuurders betaalden bij voorbeeld voor vier uur parkeren (16 gulden), terwijl er voor de administratie met een gemanipuleerde prikklok een bonnetje werd gemaakt met één uur parkeertijd. Winst: 12 gulden.

Het parkeerterrein kent verder een speciale regeling voor avondparkeren. Vanaf zeven uur moeten automobilisten vooruit betalen tot middernacht. Wanneer de auto vroeger wordt opgehaald, wordt het resterende bedrag teruggegeven. Om twaalf uur 's nachts gaat de slagboom open en is er geen bewaking meer.

De parkeerwachters zorgden ervoor dat ze rond elf uur ergens op het terrein 'bezig' waren. Voor de onbezette uitgang vormde zich een file van automobilisten die op hun retourgeld wachtten. Veel mensen duurde het wachten te lang en die reden dan zonder het retourbedrag af te wachten weg. De parkeerwachters noteerden de kentekens van de auto's die het terrein afreden, klokten af voor de eigen administratie en staken het retourgeld vervolgens in eigen zak. Vooral bezoekers van de Stopera werden hiervan het slachtoffer. De gemeente heeft inmiddels uitzendkrachten op het parkeerterrein aangesteld. Van het geld is niets teruggevonden. Dat ging op aan privé-uitgaven.