EU-landen ruziën over bananen in Marrakesj

In Marrakesj, waar morgen de eind vorig jaar bereikte wereldhandelsovereenkomst in het kader van de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) door meer dan honderd handelsministers wordt ondertekend, is vandaag de Amerikaanse vice-president Al Gore aangekomen. Hij zal een ontmoeting hebben met de Japanse minister van buitenlandse zaken, Tsutomu Hata, grootste kanshebber voor het premierschap. Het is het eerste Amerikaans-Japanse gesprek op hoog niveau sinds president Clinton en toenmalig premier Hosokawa er in februari niet in slaagden het onderlinge handelsconflict op te lossen. (Reuter, AP, AFP)

Tot ergernis van de Benelux-landen, Duitsland, Denemarken en Ierland, is de overeenkomst door de Europese Commissie, buiten de lidstaten om, in het GATT-akkoord ingeschoven, aldus Frans Engering, directeur buitenlandse economische betrekkingen Economische Zaken. De Duitsers hebben, met steun van Nederland en België, het importregime aanhangig gemaakt bij de rechter.

Volgens Engering staat Bonn sterk, ook al omdat de EU tweemaal door een GATT-panel is veroordeeld. De Europese Commissie had volgens hem een ministerraad moeten beleggen. De zes landen hadden dan genoeg stemmen gehad om de overeenkomst tegen te houden.

Europees commissaris sir Leon Brittan ontkende gisteren dat Frankrijk zijn goedkeuring aan het nieuw akkoord tussen de EU en de VS over liberalisering van de markt voor openbare aanbestedingen heeft gekoppeld aan het “bananendossier”. De Belgische minister van buitenlandse handel, Robert Urbain, beschuldigde Parijs vanwege zo'n koppeling openlijk van “chantage”. De Fransen komen op die manier op voor hun vroegere koloniën en overzeese gebieden, zoals Martinique, die ook bananen uitvoeren naar de Unie.