En morgen duikt hij opnieuw op

De premier duikt opnieuw op tijdens het televisieprogramma NOVA, morgen bij de NOS. De tien minuten die hem daar altijd vrijdags ter beschikking staan om zijn visie op de toestand in de wereld uiteen te zetten, zullen dan uitgroeien tot zo'n veertig minuten. Het is namelijk het laatste gesprek met de premier vóór de verkiezingen, dus voordat Lubbers - staatsrechtelijk gezien - in demissionaire staat geraakt.

Het gesprek is bedoeld als terugblik op twaalf jaar premierschap maar zal, gezien Lubbers actieve optreden in de verkiezingscampagne van de laatste dagen, waarschijnlijk niet verschoond blijven van enkele opmerkingen over de actuele toestand van het CDA. In de uitzending zullen verder enkele historische beelden worden vertoond, zoals Lubbers' aanvaring met het toenmalige Kamerlid Marcel van Dam tijdens de Algemene Beschouwingen van 1983. Toen reageerde de premier witheet op het verwijt van Van Dam dat de premier de minima 'belubberde' doordat ze eerst een eenmalige uitkering te beloven en vervolgens weer op hun inkomen te korten.

Tot gisteren leken zulke beelden historisch. De band tussen Lubbers en de PvdA is er na 1983 flink op vooruitgegaan. Maar sinds Lubbers' uitval naar de socialisten in Kerkrade lijkt iets van de oude tijden van polarisatie tussen christen-democratie en socialisten terug te keren. (KV)

    • Kees Versteegh