Diplomaten Irak verdacht van moord

BEIROET, 14 APRIL. Libanon heeft zijn enige diplomatieke vertegenwoordiger in Bagdad teruggetrokken in reactie op de moord op een Iraakse opposant in Beiroet. De twee arrestanten in deze zaak blijken Iraakse diplomaten te zijn. De Libanese minister van informatie Michel Samaha sloot gisteren een diplomatieke breuk met Irak niet uit.

Het slachtoffer, Taleb as-Suheil (64), die Irak verliet na de revolutie tegen koning Faisal in 1958, was een vriend van de Jordaanse koning Hussein en was in het bezit van speciale Jordaanse en Saoedische paspoorten. Volgens de Raad voor een Vrij Irak, een in Londen gevestigde dissidentenbeweging, speelde hij in de zomer van 1993 een sleutelrol in een plan om de Iraakse president Saddam Hussein te vermoorden. Suheil zelf heeft dat publiekelijk echter altijd ontkend. Hij was herhaaldelijk met de dood bedreigd, en had in verband daarmee zijn vorige woonplaats, de Jordaanse hoofdstad Amman, verlaten. In Jordanië, dat relatief goede betrekkingen met Irak onderhoudt, komen en leven veel Irakezen, zowel dissidenten als aanhangers van het regime.

Volgens regeringsbronnen in Beiroet deden de moordenaars zich voor als bezorgers van een kleermaker. Toen Suheil de deur van zijn woning in het overwegend islamitische West-Beiroet opende, schoten zij hem dood.

De autoriteiten, die handelden op aanwijzing van de kleermaker, arresteerden vervolgens de handels- en de culturele attaché van de Iraakse ambassade. Een derde diplomaat die wordt gezocht zou zijn toevlucht in zijn ambassade hebben gezocht. Een Libanese gerechtelijke bron zei dat de drie als leden van een Iraakse inlichtingendienst worden gezien.

De Iraakse inlichtingendiensten hebben in de afgelopen jaren verscheidene opposanten in het buitenland vermoord. Ook de recente moord op een Duitse journaliste in Vrij Koerdistan, de de facto onafhankelijke Koerdische staat in het noorden van Irak, wordt aan Bagdad toegeschreven. (Reuter, AP)