Brandenburg gaat niet eerder naar stembus

BONN, 14 APRIL. De CDU in de Oostduitse deelstaat Brandenburg staat politiek in haar hemd nu haar landdagfractie gisteren onvoldoende steun gaf aan een CDU-voorstel om op 12 juni vervroegde verkiezingen te houden. Nu staat vast dat de reguliere verkiezingsdatum, 11 september, wordt aangehouden.

De CDU-fractie vroeg gisteren, evenals die van de PDS, om het aftreden van premier Manfred Stolpe (SPD), die in opspraak is omdat hij tegenover een parlementaire commissie van onderzoek heeft ontkend dat hij in november 1987 een onderscheiding uit handen van de DDR-staatsveiligheidsdienst (Stasi) zou hebben ontvangen. De fractieleider van Bündnis '90, kleinste coalitiepartij, noemde hem daarop begin maart een leugenaar en weigerde daarvan terug te komen. Stolpe besloot daarna zonder Bündnis '90 en met een minderheidscoalite van SPD en FDP verder te regeren tot 11 september.

De regionale CDU, die slecht staat in opiniepeilingen, leek daarmee vorige maand eerst te willen instemmen maar zwichtte voor druk van de partijtop in Bonn en eiste Stolpe's aftreden en vervroegde verkiezingen. Daarvoor is een besluit tot ontbinding van de landdag nodig, waarvoor een meerderheid van twee derden vereist is. De CDU moet oorspronkelijk hebben gedacht dat de SPD haar steun niet aan landdagontbinding zou geven en raakte dus op het verkeerde been toen Stolpe's partij deze tactische opzet doorzag en aankondigde dat zij daartoe desnoods wèl bereid was.

Gisteren moest de CDU dus zien te ontkomen aan het dreigende perspectief van zulke vervroegde verkiezingen. Dus eiste zij eerst Stolpes aftreden, waaraan de SPD natuurlijk niet wilde meewerken en waartegen ook enkele CDU'ers stemden. Het niet-aftreden van Stolpe werd vervolgens voor een groep CDU'ers motief om ook het besluit tot vervroegde landdagontbinding niet te steunen. Een voorstel daartoe werd met 44 tegen 18 stemmen (bij 19 onthoudingen) verworpen, terwijl alleen de CDU al 26 van de 88 zetels in de landdag in Potsdam heeft. Wat begon als een crisis rondom de bij de kiezers in Brandenburg onverminderd populaire premier Stolpe van de SDP, was daarmee veranderd in een interne crisis van de CDU.