Beleggers bewaren kalmte na grote boete ABN Amro

AMSTERDAM, 14 APRIL. De boete van 221 miljoen dollar waartoe ABN Amro in de VS is veroordeeld had vanmorgen weinig invloed op de beurs. De koers van ABN Amro daalde weliswaar licht, maar dat lot ondergingen de overige financiële waarden ook.

AMSTERDAM Op de Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen sprake van een flauwe stemming. Belangrijkste factoren waren het aanbod vanaf de optiebeurs en de lusteloze stemming in Londen en Frankfurt. De EOE-index liet tegen het slot van de ochtendsessie 2,58 punten liggen op 421,50.

Beleggers raakten niet nerveus van het bedrag dat ABN Amro mogelijk in de VS moet betalen. Een Amerikaanse rechtbank heeft de bank veroordeeld tot betaling van 221 miljoen dollar, voorvloeiend uit het faillissement van BSI (voorheen Remington geheten), fabrikant van bolkop-schrijfmachines. De bank gaat tegen de uitspraak in beroep. Overigens benadrukt ABN Amro in een persbericht dat de eventuele claim geen invloed zal hebben op de winstgevendheid van de bank.

Het aandeel ABN Amro ging negen dubbeltjes omlaag naar 66,50 gulden. ING moest ook een veer laten. De koers van de bank-verzekeraar verloor tachtig cent op 84,20 gulden.

In Amsterdam moesten de meeste hoofdfondsen terrein prijsgeven. Aanbod vanaf de optiebeurs èn lagere koersen in Londen en Frankfurt zetten de toon. Londen moest rond het middaguur 12,6 punten afstaan op 3.133,2, Frankfurt 10 punten op 2.199,1. In Amsterdam was de handel in afwachting van een mogelijke renteverlaging in Duitsland. Dàt de Bundesbank het discontotarief zal aanpakken, achten veel handelaren onwaarschijnlijk. Maar een verlaging van de Lombardrente, bepalend voor het plafond van de Duitse geldmarkrente, behoort volgens hen wel tot de mogelijkheden.

Naast ABN Amro stond Gist-brocades in het middelpunt van de belangstelling. Het biotechnologieconcern komt op korte termijn met een converteerbare achtergestelde obligatielening van 200 miljoen gulden. Beleggers reageerden enigszins ambivalent; de koers liet twintig cent liggen op 53,20.

Bij de lokale fondsen ging de interesse uit naar de handelshuizen Hagemeyer en Borsumij Wehry. Hagemeyer rukte 6,20 op naar 146 gulden, voor collega Borsumij werd 4 gulden meer neergeteld op 170 gulden. Op de obligatiemarkt moesten de meest courante staatsleningen twee stuivers inleveren.

NEW YORK Na een paar betrekkelijk kalme dagen heeft de effectenbeurs van New York het woensdag af laten weten. De Dow Jones-index van dertig hoofdfondsen ging met 20,52 punten omlaag tot 3.661,17 punten. De beleggers kregen even de schrik te pakken toen de beursindex op een verlies van vijftig punten uitkwam. Bij een dergelijke daling worden de automatische aan- en verkoopprogramma's stopgezet en dat bracht weer wat rust.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio daalde het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen met 73,21 punten tot 19.987,20. Volgens handelaren was de daling leen reactie op de pittige stijging van 412,08 punten gisteren.