BBC-serie over de wereld van computers en netwerken

“Hoewel we geen interactieve televisie kunnen bieden (op dit moment) willen we graag een dialoog met onze kijkers. U kunt schrijven op de gewone manier of via e-mail.” Die uitnodiging tot reageren via elektronische post besloot gisteravond het eerste deel van de tiendelige BBC-serie The Net over de wereld van computers en netwerken.

Televisie is meesterlijk in bewegende plaatjes en geluid, maar de toeschouwer laten reageren of hem een keuze toestaan die verder gaat dan zappen, is voorlopig een stap te ver. Daarom heeft de BBC in het verlengde van de serie een computer op het wereldwijde Internet aangesloten waar de kijker zijn digitale reactie naar toe kan sturen. Die BBC-computer (genaamd 'auntie') is bovendien een gegevenswereld, waar de kijker zelf in eigen tempo zijn weg in kan bepalen.

Met mooie plaatjes in de stijl van de bekende DEF II documentaires met suggestieve beeldeffecten en dynamische interviewers moet deze serie voor netwerkers zijn wat de Roadshow is voor autoliefhebbers. De eerste aflevering begon met het thema dat bij de 10 en 20 miljoen huidige netwerkgebruikers het meest besproken is: privacy en vrijheid, tegenover controle en het verbod op encryptie (het in geheimschrift versturen van teksten). The Net liet voor de duidelijkheid meteen maar de extremen zien: Duitse neo-nazi's die via computersystemen communiceren en extreem-linksen die zich daar tegen verweren.

Hierna kreeg popmuzikant Thomas Dolby de kans om wat te vertellen over de rol van geluid in niet-lineaire computerspelletjes. Een meisje recenseerde vervolgens onder zeer grafische omstandigheden een erg lineair spelletje voor de gameboy en natuurlijk werd er even over virtual reality gesproken.

In razend tempo mocht één van Engelands beroemdste netwerkpersoonlijkheden - de rolstoelrijder Dave Winder - nog even laten zien wat er op het net te vinden is en aan het slot van het halfuurtje tv flitste in een nog hoger tempo tekst met meer informatie over het scherm. Dat laatste deel moet je opnemen op de video en dan vertraagd of ritmisch met de pauzetoets afdraaien.

De komende weken zal het programma naast items die kijkers via e-mail inbrengen, aandacht besteden aan softwarepiraterij, nieuwe ontwikkelingen op de 'infobahn', cd-rom's, en programma's voor computergebruikertjes van 4 en 5 jaar oud.