Actie Congres tegen kinderarbeid

WASHINGTON, 14 APRIL. Vlak voor de ondertekening van het wereldhandelsverdrag deze week in Marrakesj wordt het debat in de Verenigde Staten over arbeidsomstandigheden in sommige lage-lonenlanden steeds intensiever. Ook het Congres bemoeit zich er nu nadrukkelijk mee. En de nieuw te vormen Wereldhandelsorganisatie (WTO), die volgend jaar in de plaats komt van de GATT zal zich er over buigen.

In het Congres is nu een wetsontwerp aanhangig gemaakt waarin aan andere landen gevraagd wordt om kinderarbeid te beperken en om met kinderarbeid tot stand gekomen produkten van een etiket te voorzien. Ook in de VS zelf is de kinderarbeid toegenomen, zei afgelopen dinsdag het Congreslid, George Brown.

Volgens de groep Women and Children International werken er 5,5 miljoen kinderen in Amerika, waaronder 676.000 in de illegale sector. Wereldwijd gaat het om honderden miljoenen, die vaak onder erbarmelijke omstandigheden tapijten weven, stenen sjouwen of het land bewerken. Arme landen verzetten zich tegen eventuele handelssancties op met kinderarbeid tot stand gekomen produkten, omdat het in hun ogen een verkapt protectionisme is.

Bij een hoorzitting over kinderarbeid in Washington, eergisteren, was ook Theo Knippenberg, vergezeld van twee Nobelprijswinnaars. Knippenberg, voormalig popconcertproducer en de voormalige maker van het Bulkboek, werkt nu al ruim tien jaar met Nobelprijswinnaars. Hij heeft de handtekeningen van 112 Nobelprijswinnaars tegen kinderexploitatie verzameld.

In Washington werd de oprichting van een nieuwe beweging van deze Nobelprijswinnaars ChildRight Worldwide aangekondigd. Voorzitter van het oorspronkelijke initiatief is de Nederlandse Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen. Teams van vijf Nobelprijswinnaars moeten over de wereld uitzwermen om kinderexploitatie te onderzoeken.

De Nederlandse Nobelprijswinnaar Simon van der Meer (1984, Natuurkunde) getuigde afgelopen dinsdag in Washington bij een hoorzitting over de mogelijkheid van een importstop op met kinderarbeid tot stand gekomen produkten. Hij en de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Jerome Karle zijn beiden geen experts op het gebied van kinderexploitatie maar hun titel blijkt deuren te openen. “Het is mooi als je het voor een goed doel kunt gebruiken”, zei Van der Meer in het een hoorzitting van het ministerie van arbeid. “Meer dan 200 miljoen kinderen zijn gedwongen om dagelijks als volwassenen te werken”. Het gezelschap werd onder andere ontvangen door de minister van Arbeid, Robert Reich, door Senator Tom Harkin en door twee Congresleden.