Aanhoudend zware strijd in hoofdstad van Rwanda

KIGALI/BRUSSEL, 14 APRIL. In de Rwandese hoofdstad Kigali werd vandaag voor de tweede opeenvolgende dag hevige strijd geleverd tussen het regeringsleger en eenheden van het Rwandese Patriottisch Front (RPF). Elke mogelijkheid op een vredesregeling tussen de twee partijen lijkt voorlopig van de baan.

“Wij onderhandelen met niemand over een staakt-het-vuren”, zei Wilson Rutayisire, woordvoerder van het RPF vanmorgen. Het rebellenleger bestaat grotendeels uit leden van de Tutsi-minderheid in Rwanda. Het conflict in Rwanda heeft de afgelopen dagen aan duizenden mensen het leven gekost.

De voorzitter van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, de Nieuw-Zeelander Colin Keating, liet gisteravond nog optimistisch weten dat er vandaag vredesbesprekingen zouden plaatshebben tussen regering en rebellen in de hoofdstad Kigali. Maar de weinige buitenlandse waarnemers die in Rwanda zijn achtergebleven zeiden vanmorgen dat er aanhoudend werd gevochten.

België kondigde gisteren aan al zijn 440 militairen die in het kader van de Vredemissie van de Verenigde Naties (UNAMIR) in Rwanda verblijven terug te trekken. De Veiligheidsraad van de VN besloot gisteren niettemin de andere blauwhelmen, ruim 2.000 man, voorlopig nog in Rwanda gestationeerd te houden, al zei secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali dat het “extreem moeilijk” is geworden voor de VN de vredestaak nog tot een goed einde te brengen. “Ons verblijf wordt onhoudbaar als wij geen gelijkwaardige vervanging krijgen voor de Belgen, of als zij niet terugkomen op hun beslissing,” zei Boutros-Ghali. De Veiligheidsraad besprak gisteren ook de mogelijkheid tussenbeide te komen in het conflict, maar die optie is afgewezen.

België heeft vanaf twaalf uur vanmiddag twee dagen van nationale rouw afgekondigd in verband met de dood van zestien Belgen (tien militairen en zes burgers) in Rwanda, een voormalige Belgische kolonie. Koning Albert en leden van de regering waren aanwezig bij een herdenkingsbijeenkomst voor de tien Belgische para's die vorige week in een poging de Rwandese premier te beschermen op beestachtige manier werden afgeslacht.

Tot midden vorige week verbleven naar schatting 1.500 Belgische burgers in Rwanda; ze vormden daarmee de grootste buitenlandse gemeenschap in het land. Vrijwel alle Belgen zijn de afgelopen dagen door para's overhaast geëvacueerd en gerepatrieerd. Het dagblad De Standaard sprak over een 'Belgisch Saigon'. (AP, Reuter)