400 Musea binnenste buiten

Gammele stoelen en lekkende vulpennen worden gerepareerd; mijt, mot en houtwormen slaan op de vlucht en verborgen schatten worden uit ijskoude meren of vergeten opslagplaatsen opgediept. Onder de noemer "De restauratie en het behoud van ons cultureel erfgoed' presenteren ruim 400 musea tijdens het Nationaal Museumweekend - 16 en 17 april - tal van voorwerpen die jarenlang in de depots lagen. Van stof ontdaan en soms grondig gerestaureerd. De musea zijn gratis, of tegen gereduceerd tarief toegankelijk. Een selectie.

Een speciale museumweekendkrant is verkrijgbaar bij VVV-kantoren en plaatselijke openbare bibliotheken.

Spotprenten

Minister d'Ancona (WVC) opent zaterdag het Nationale Museumweekend in het oudste museum van Nederland, het Teylersmuseum in Haarlem (1784). Al twee eeuwen worden hier de meest uiteenlopende voorwerpen verzameld: munten, penningen, fossielen, marmersoorten en vulkanisch as van de Vesuvius. Ook is een verzameling Engelse spotprenten te zien, waarin politieke en religieuze schandalen aan de kaak gesteld worden, en toont het Teylers een serie portretten van beroemde vrouwen. Tijdens het weekend vaart er een rondvaartboot tussen het Teylers en het Frans Halsmuseum. Za 10-17u en zo 13-17u. Teylers Museum, Spaarne 16. Inl 023-342004.

Mijt en mot

"Het culturele erfgoed' wordt opgevreten door beestjes als mijt, mot, kevertjes en torretjes, die we vaak niet eens met het blote oog kunnen zien. Met behulp van een microscoop in het Natuurmuseum Groningen kan men kennismaken met dit vraatzuchtig gedierte. Ook andere enge beesten zijn te zien, zoals wandelende takken, vogelspinnen zo groot als een ontbijtbord, tropische miljoenpoten, kakkerlakken en schorpioenen. Za en zo 12-17u. Natuurmuseum Groningen, St-Walburgstraat 9. Inl 050-144737.

Rietveld

De Rietveld-stoelen werden geroemd om hun eenvoudige - en verfoeid vanwege hun helaas niet altijd stevige - constructie. Doorzakken was nogal eens het resultaat. Bezitters hadden bovendien de neiging de primaire kleuren over te schilderen. Ook andere door Gerrit Rietveld (1888- 1964) ontworpen meubelen bleken na verloop van tijd gammel te zijn. Het Centraal Museum in Utrecht toont grondig gerestaureerde Rietveld-meubelen in bijna authentieke staat. Om naar te kijken, niet om op te zitten. Toegang ƒ 2,50. Za 10-17u en zo 12-17u. Agnietenstraat 1. Inl 030-362362.

Roerkop

Een conservator ontdekte in een opslagplaats van het Nederlands Scheepvaartmuseum een verborgen schat: een gehavende "roerkop' van een vrouw met gepluimde helm. De restauratie bracht de blos weer op haar blote boezem terug. Toegang gratis. Za 10-17u. en zo 12-17u. Nederlands Scheepvaartmuseum. Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Inl 020-5232222.

Vulpennen

Wie een lekkende vulpen heeft moet even wachten met de aanschaf van een nieuwe. Een vulpendokter in Museum Scryption onderzoekt of hij nog te repareren is. De consulten van de dokter, die tevens een diagnose stelt bij haperende typemachines, zijn gratis. Ook kan men het depot, dat oude inktstellen bevat, en de tentoonstelling over het geheimschrift bezichtigen. Toegang ƒ 1,-. Za en zo 13-17u. Museum Scryption, Spoorlaan 434a, Tilburg. Inl 013-353777.

Houtworm

In het Mauritshuis konden houtwormen lange tijd volop knagen aan het "Gezicht op Dordrecht vanuit Papendrecht' van Jan van Goyen. Nu dit zeventiende-eeuwse schilderij is gerestaureerd, is het onze beurt om ervan te genieten. De restauratie wordt stap voor stap aan de bezoekers uitgelegd. De overige Hofvijvermusea - Galerij Prins Willem V, het Haags Historisch Museum, Museum Bredius en de Gevangenpoort - besteden eveneens aandacht aan conservering en restauratie van hun collecties. "Cultuurbehoud rond de Hofvijver', onder andere in het Mauritshuis. Toegang ƒ 2,-. Za 10-17u en zo 11-17u. Korte Vijverberg 8, Den Haag. Inl 070-3469244.

Conserveren

Vaklieden van het Zuiderzeemuseum laten in de schilderswerkplaats en de smederij zien hoe het nationale erfgoed van de ondergang kan worden gered. Bovendien kunnen bezoekers hun dierbare voorwerpen meenemen: in een workshop leren zij hoe dit persoonlijke bezit de tand des tijds kan doorstaan. Za en zo 10-17u. Zuiderzeemuseum Enkhuizen, Wierdijk 12-22. Inl 02280-10122

Enkeltje Boekelo

Een half gerestaureerd Belgisch rijtuig, een vooroorlogse Duitse stoomlocomotief, ketel- en zandwagens en een diesellocomtief; dit alles is te zien in de museumwerkplaats en de locomotievenloods in Haaksbergen. Ook de materieelloods in Boekelo is voor het publiek toegankelijk. Er rijden historische stoomtreinen tussen Haaksbergen en Boekelo. Vertrektijden: 11u55 en 13u55 vanuit Haaksbergen en 12u55 en 14u55 vanuit Boekelo. Een retourtje kost ƒ 8,50 (volwassen) en ƒ 4,50 (60+/kind 4 t/m 11 jaar), een enkeltje resp ƒ 6,- en ƒ 3,-; kind tot 4 jaar onder begeleiding van ouders gratis. Museum open van za en zo 11-17u. Museum Buurt Spoorweg, Stationstraat 3, Haaksbergen. Inl 05427-21516

Mammoetschedel

Eind februari hebben onderwaterarcheologen uit een ijskoude waterplas bij De Groene Heuvel in Beuningen, een 50.000 jaar oude schedel van een mammoet opgevist. Er is een onderwaterfilm van de berging opgenomen en zowel schedel als film zijn nu te zien in het Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 21. Za en zo 10-17u. Inl 080-230749.