Zweed wordt hoofd Raad van Europa

ROTTERDAM/STRAATSBURG, 13 APRIL. De Zweedse liberaal Daniel Tarschys is gisteren gekozen tot de nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa. Hij versloeg in de Assemblée van de Raad de Franse socialistische Cathérine Lalumière met 113 tegen 109 stemmen. Lalumière had zich na vijf jaar voor een tweede termijn verkiesbaar gesteld. Tarschys is voorzitter van de liberale fractie in de Assembleé.

De Raad van Europa met 32 leden werd opgericht in 1949 en is het oudste instrument van Europese eenwording. Bij de Raad van Europa werd nooit eerder een secretaris-generaal voor een tweede termijn benoemd, maar Lalumière, die sinds haar aantreden in 1987 groot internationaal prestige verwierf, leek een goede kans te maken. Hoewel de stemming geheim was, weet Lalumière de nederlaag gisteren aan “stommiteit” van de Franse leden van de Assemblée. Twee leden die hadden verklaard voor haar te zullen stemmen, waren “verhinderd” en twee anderen zouden hun stem aan Tarschys gegeven hebben.

Lalumière noemde het een “politieke fout” dat men de laatste kans voor Frankrijk een belangrijke functie bij een Europese organisatie te bekleden, had laten lopen. Volgens de Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de Raad van Europa, Gualthérie van Weezel, is Lalumière “de nek omgedraaid door de eigen delegatie”. “De Fransen hebben de politiek laten prevaleren boven het nationale belang. Ze hebben gedacht: alles beter dan een socialist.”

Volgens Van Weezel worden herbenoemingen door de parlementsleden liever vermeden. “Iemand die zijn weg hier nog moet vinden is makkelijker in toom te houden.” De voordelen van Lalumière waren volgens Van Weezel dat ze wegens haar goede contacten met de Franse president Mitterrand toegang had tot het hoogste regeringsniveau in Frankrijk. Nadeel was haar gebrek aan talenkennis, waardoor zij zich “in de wandelgangen” minder profileerde. Dat zou haar ook verwijderd hebben van de afgevaardigden die haar gisteren niet herkozen. Met het oog op de uitbreiding van de Raad is het voordeel van de nieuwkomer Tarschys dat hij veel talen spreekt, waaronder Russisch.