Zoveel gemeenten, zoveel nieuwe colleges; LEEUWARDEN: Scheppen van werk

In Leeuwarden wordt het vanouds regerende PvdA-CDA-college aangevuld met de eerste D66-wethouder in de Friese hoofdstad.

De PvdA verloor in “rood Leeuwarden” weliswaar vier zetels, maar bleef met elf zetels de grootste partij. Het CDA verloor twee zetels en kwam op zeven. D66 won een zetel en kreeg er zes. De VVD bleef gelijk met vijf zetels. PAL/Groen Links was, met nieuwkomer de Nieuwe Leeuwarder Partij (NLP) de grote winnaar: beide partijen wonnen twee zetels. PAL kwam op vijf zetels en had graag een wethouderszetel willen leveren. Solidariteit, gelijke kansen en tolerantie zijn uitgangspunten van het nieuwe beleid dat de PvdA, CDA en D66 in Leeuwarden willen gaan voeren. De werkloosheid is erg hoog (22 procent), zodat het scheppen van werkgelegenheid de eerste prioriteit heeft. De tweede prioriteit geldt het milieu. Leeuwarden telt enkele plaatsen die ernstig vervuild zijn, en waarvan de sanering al jaren op zich laat wachten.

  • Monique Snoeijen
  • Arjen Schreuder
  • Rob Schoof
  • Bas Blokker
  • Bert Determeijer
  • Jacques Herraets
  • Karin de Mik
  • Frank Poorthuis