Zoveel gemeenten, zoveel nieuwe colleges; GRONINGEN: Centrum autovrij

In Groningen komt opnieuw een college van PvdA, D66 en CDA. Er is één wethouderspost ingeleverd: Groningen telt nu zes wethouders: drie van de PvdA, twee van D66 en één van het CDA.

Op hoofdlijnen wordt het collegebeleid van de afgelopen vier jaar voortgezet, iets wat de partijen in de campagnes al naar voren brachten. De winnaar VVD, (van vier naar zes zetels) bleef buitenspel. Opname van de liberalen in het college zou alleen geloofwaardig zijn als het beleid werd bijgesteld en daar hadden de collegepartijen geen behoefte aan. De VVD en GroenLinks vinden de basis van het huidige college (dat steunt op 21 van de 39 raadszetels) te smal. De coalitie meent echter dat 21 zetels een ruime meerderheid vormen. In het bestuursprogramma 'De duurzame stad' krijgen werkgelegenheid, milieu en veiligheid prioriteit. Voor nieuw beleid zal per jaar vier miljoen beschikbaar zijn. Het stadscentrum wordt autovrij. Volgend jaar worden twee en mogelijk vier nieuwe parkeergarages aangelegd aan de randen van de binnenstad. Doorgaand autoverkeer in woonwijken wordt geweerd, met behulp van 30-kilometer zones. In Groningen komt een publiek debat over veiligheid en criminaliteit. Er komt meer politie op straat.