Zoveel gemeenten, zoveel nieuwe colleges; EINDHOVEN: Echte autostad

In Eindhoven zijn twee nieuwe partijen in het college vertegenwoordigd: het Algemeen Ouderen Verbond en de VVD.

Net als in het vorige college leveren ook nu CDA, PvdA en D66 wethouders. In het begin van de onderhandelingen was er wel enige onenigheid over het aantal wethouderzetels voor het CDA. Bij de verkiezingen was deze de partij namelijk de grootste verliezer, het CDA ging van vijftien naar acht raadszetels. De overige partijen vonden daarom dat het CDA twee van de drie wethouderzetels moest inleveren. Na lang onderhandelen mocht de partij er toch twee houden.

Alle partijen behalve de CD hebben meegedaan aan de coalitieonderhandelingen. Maar de lokale partijen vielen al in een vroeg stadium af. De oppositie in Eindhoven is volgens een gemeentelijk woordvoerder “vrij verdeeld”. Daarin zitten Eindhoven met stip, EOS (Eindhoven Open Stad), GroenLinks, SP en de CD.Punt van strijd kan het autoverkeer gaan worden. Een van de programmapunten van het college is de 'mobiliteit', het autoverkeer moeten worden teruggedrongen en het openbaar vervoer bevorderd. “Dit ligt nogal gevoelig, want Eindhoven is een echte autostad”, aldus de woordvoerder. “Uitgestrekt en makkelijk per auto bereikbaar.”

  • Monique Snoeijen
  • Arjen Schreuder
  • Rob Schoof
  • Bas Blokker
  • Bert Determeijer
  • Jacques Herraets
  • Karin de Mik
  • Frank Poorthuis