Zeeuws Museum koopt Mondriaan

MIDDELBURG, 13 APRIL. Met de aankoop van het olieverfschilderij Boom uit 1908/1909 heeft Zeeland voor het eerst een werk van Piet Mondriaan in bezit gekregen. “Juist omdat het de eerste is, zijn we er ontzettend mee ingenomen”, stelde de directeur van het Zeeuws Museum, I. Spaander gisteren. Het werk, dat volgens haar wat betreft typering geschaard kan worden in de serie Blauwe Boom uit dezelfde periode, is een vrij onbekend werk van Mondriaan.

Het schilderij, met een afmeting van ruim 27 bij 38 centimeter, is recent opgedoken. Het komt uit de collectie van Conrad Kickert, beeldend kunstenaar en kunstcriticus. Kickert en Mondriaan waren bevriend en verbleven samen onder meer in Parijs en, op uitnodiging van Jan Toorop, in de Zeeuwse badplaats Domburg. Vermoedelijk is ook het schilderij Boom in Domburg geschilderd. Zover bij Spaander bekend, is het schilderij slechts één keer eerder tentoongesteld, in 1945 in het Museum of Modern Art in New York.

Het Zeeuws Museum kwam bij toeval op het spoor van het onbekende werk van Mondriaan tijdens voorbereidingen voor de tentoonstelling Mondriaan en Toorop temidden van hun tijdgenoten in Domburg. Die tentoonstelling in het Zeeuws Museum gaat op 17 september van start en duurt tot 15 januari.

Enige weken voor de kunstbeurs TEFAF (The European Fine Art Fair) in Maastricht, nam het museum een optie op het werk dat door een Nederlandse kunsthandel te koop werd aangeboden. De aankoopsom van 260.000 gulden werd bijeengebracht door een bijdrage van de Stichting Rembrandt en het Zeeuws Museum (beiden een ton), en de provincie Zeeland. De Boom van Mondriaan hangt tijdens het Museumweekend in het Zeeuws Museum in Middelburg en gaat daarna weer even terug naar de expositie Mondriaan aan de Amstel in Amsterdam. Na de tentoonstelling komend najaar in Middelburg, krijgt het schilderij een permanent plaatsje in het Zeeuws Museum.