Weer aanslag van Hamas in Noord-Israel

PAG.4 VOORTGANG IN VREDESPROCES

TEL AVIV, 13 APRIL. Bij een bomontploffing in een autobus in Hadera in Noord-Israel zijn vanmorgen zes mensen om het leven gekomen. Vijfentwintig mensen werden gewond, van wie de meesten lichte verwondingen opliepen.

Kort nadat de bom was ontploft explodeerde in de nabijheid een andere bom, die echter geen slachtoffers maakte.

De moslim-fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich genomen. Hamas heeft na de moordpartij in de moskee in Hebron op 25 februari, toen een kolonist 30 Palestijnen vermoordde, vijf wraakacties aangekondigd. De eerste was de zelfmoordaanslag van vorige week in Afula, waarbij met inbegrip van de dader acht doden vielen. Ondanks de zeer strikte afscheiding van de bezette gebieden van Israel, waartoe vervolgens werd besloten om terreur van Hamas vanuit de bezette gebieden te stoppen, heeft de organisatie nu bewezen haar dreigementen toch te kunnen waarmaken.

De bom ontplofte nauwelijks twee uur voordat de sirenes in Israel twee minuten loeiden ter herdenking van de soldaten die in Israels oorlogen zijn gesneuveld. Premier Yitzhak Rabin zei vanmorgen op een herdenkingsbijeenkomst op de militaire begraafplaats in Jeruzalem dat Israel desondanks de hand naar vrede blijft uitsteken. Minister van buitenlandse zaken Shimon Peres zei “dat we op onze lippen moeten bijten en met het vredesproces moeten doorgaan”.

Peres vond het volstrekt irrelevant of PLO-leider Yasser Arafat de aanslag in Hadera al dan niet zal veroordelen. “Ik maak geen vrede voor Arafat maar voor het Israelische volk.” De Palestijnse leider is onder zware Israelische kritiek gekomen, gisteren nog van president Weizman, wegens zijn weigering de aanslag in Afula te veroordelen.

Likud-leider Binyamin Netanyahu zei vanmorgen dat de aanslag in Hadera bewijst dat de veiligheidspolitiek van de regering-Rabin volledig heeft gefaald. “Er is geen plaats meer in Israel waar een jood zich veilig kan bewegen.” Netanyahu riep de regering op onmiddellijk een einde te maken aan het vredesoverleg met de PLO.

De bomaanslag op “Israels heilige dag van de herdenking van de gevallen soldaten”, zoals radio Israel het uitdrukte, heeft de gemoederen in Israel verhit. In Hadera verzamelde zich snel een woedende menigte, die met bekende leuzen als 'dood aan de Arabieren' demonstreerde.

    • Salomon Bouman