Waarschuwing IAPA voor vluchten in en over Rusland

WASHINGTON, 13 APRIL. De internationale organisatie van luchtvaartpassagiers IAPA heeft haar 110.000 leden gewaarschuwd voor vluchten in of over Rusland of andere delen van de vroegere Sovjetunie. Die waarschuwing geldt zelfs voor het vliegen met gerenommeerde westerse maatschappijen. Volgens directeur David Stempler zijn er in de Russische luchtvaart problemen “over de hele linie”.

Het is voor het eerst dat de in Washington gevestigde IAPA (International Airline Passengers Association) een dergelijke waarschuwing geeft voor een land of een groep staten. Volgens Stempler is er in Rusland sprake van overbelaste vliegtuigen, een gebrek aan discipline in de cockpit, fouten van piloten en een verouderde luchtvloot. In gebieden waar politieke onrust heerst, worden zelfs raketten afgevuurd op passagiersvliegtuigen.

Procedures die in de Verenigde Staten tot de routine behoren, zoals veiligheidsinspecties en geregeld onderhoud van vliegtuigen en bijscholing van piloten, komen in de vroegere Sovjetunie nauwelijks voor. “Bovendien is er een groot risico van kapingen en krijgen passagiers te maken met zwaar weer in de winter, corruptie en een steeds verder in verval rakende infrastructuur”, aldus Stempler.

Volgens de IAPA verkopen luchtvaartagenten tickets voor zitplaatsen die niet beschikbaar zijn. Piloten en ander personeel laten zich omkopen om mensen in de gangpaden te laten zitten of onverantwoord veel bagage mee te nemen. Het gebeurt zelfs dat bagage voor de nooduitgangen wordt geplaatst. (Reuter)