VN: scepsis VS vertraagt vorming van vredesmacht

WASHINGTON, 13 APRIL. De vorming van een snel inzetbare VN-strijdmacht voor vredesoperaties is vertraagd omdat de Verenigde Staten en andere landen de totstandkoming belemmeren.

Dat zegt de Franse kolonel Gérard Gambiez, leider van het VN-team dat de strijdmacht moet samenstellen. De speciale eenheid had morgen operationeel moeten zijn. Volgens Gambiez “willen mijn Amerikaanse vrienden doel en opzet van de eenheid maar niet begrijpen”. Ze zijn bang dat de Verenigde Naties de beschikking willen krijgen over een permanente troepenmacht, terwijl het alleen gaat om mankracht en middelen die op afroep beschikbaar zijn.

Ook andere landen zijn terughoudend zolang Washington de vorming van de strijdmacht niet steunt. De hebben VN al toezeggingen van 31 landen voor 53.500 man aan troepen, 13.500 meer dan volgens VN-secretaris-generaal Boutros-Ghali noodzakelijk is. Gambiez zegt dat deelname van de Verenigde Staten niet cruciaal is voor totstandkoming van de speciale legereenheid, maar dat het “wel jammer” zou zijn als de VS niet meedoen. (Reuter)