Straf Taiwan om neushoorn

TAIPEI, 13 APRIL. Taiwan heeft gisteren afwijzend gereageerd op het besluit van de Amerikaanse regering om de import van produkten uit dat land die zijn afgeleid van beschermde diersoorten te stoppen. Washington dreigt met verdere maatregelen als Taiwan doorgaat met het invoeren van de hoorn van neushoors, tijgerbotten en andere delen van beschermde dieren.

“Deze maatregel is zeer selectief en onrechtvaardig. De Verenigde Staten slaan geen acht op onze inspanningen op het gebied van het milieu en het behoud van exotische diersoorten”, zo zei de Taiwanese premier Lien Chan gisteren. Hoewel de totale economische schade voor Taiwan voorlopig tamelijk beperkt is (10 miljoen dollar op jaarbasis), ziet Taipei de Amerikaanse stap vooral als een inbreuk op zijn economische vrijheid.

De VS hebben onder verwijzing naar het zogenoemde Pelly Amendment (ter bescherming van neushoors en tijgers) aan het eind van het jaar verdere sacnties in het vooruitzicht gesteld, indien Taiwan de handel in beide dieren niet harder aanpakt. In 1985 verbood de Taiwanese regering officieel de import van rinohoorn en werd overtreders hoge boetes opgelegd. Maar de illegale import en handel ging op grote schaal door; volgens organisaties als het Wereldnatuurfonds gebeurde dit met stille instemming van de Taiwanese autoriteiten. De rinohoorn wordt in Taiwan gebruikt als traditioneel Chinees medicijn. De export naar Amerika betreft produkten met minder bedreigde diersoorten als 'grondstof', zoals slangen. (Reuter)