Sneeuwwitje op een paarse pocketplayer

AMSTERDAM, 13 APRIL. Janny was bijna vier toen ze haar eerste walkman kreeg. Ze luistert vooral naar Sesamstraat, vertelt ze. “Maar niet zo heel erg vaak. Ik mag hem van de juf niet meenemen naar school.” De inmiddels vijfeneenhalfjarige Janny kreeg het apparaat toen ze met haar familie een lange reis ging maken. Omdat haar ouders onderweg geen last van de kinderen wilden hebben. “En om niet honderd keer hetzelfde sprookje te hoeven horen”, aldus Janny's moeder Jeanette.

De walkman is populair bij kinderen van vier tot zes jaar, zo is gebleken uit een gisteren verschenen onderzoek van TNO. Ruim een kwart van de vier- tot zesjarigen zette in de week voorafgaande aan het onderzoek een walkman op.

Sabine (bijna zes) luistert wel eens naar de walkman van haar vader. “Naar Doornroosje en Sneeuwwitje en Belle en het beest”, zegt ze terwijl ze zich verlegen achter haar moeder verstopt. “Vooral in de vakantie”, voegt haar moeder toe, die met tassen vol boodschappen door de Amsterdamse Kalverstraat loopt. “Op het strand hebben vader en dochter beurtelings de walkman op. Dan luistert ze ook naar liedjes van Paul McCartney.”

Voor kleuters is een keur aan shock- en waterproof walkmans op de markt. Op de schappen van het speelgoedwarenhuis Toys 'R' Us in Rotterdam liggen zes verschillende modellen. Tussen een draagbare kindertelefoon en een doggie talkie staat de stereo draagbare Audio Kid (ƒ 34,45). Op dezelfde plank liggen een paarse pocketplayer en een plastic walk along cassette player met rode, groene en gele knoppen. Maar de populairste walkman is My first Sony, vertelt de verkoper: een kleurige walkman in verschillende modellen, die ongeveer honderd gulden kost.

Wekelijks gaan bij Toys 'R' Us zo'n dertig walkmans over de toonbank. Van de bandjes doen vooral de Disney-verhalen en -liedjes het goed. Cassettes met geluiden om een kind in slaap te sussen, zoals zeegeluiden, zijn niet geschikt voor de walkman, legt de verkoper uit. “Als je zo'n kind met een walkman op in bed legt, kan het zichzelf wurgen.”

Ook bij Speelgoedpaleis Bart Smit in Amsterdam is de walkman favoriet. “Vooral sinds we er een van nog geen twintig gulden in de winkel hebben”, aldus een verkoper. Thalissa (bijna 4) die met haar moeder voor de winkel staat en dreint dat ze een pop wil, heeft nog geen eigen walkman. “Ze heeft de mijne wel eens op”, zegt haar moeder Monica. “Later koop ik er misschien wel een voor haar, maar nu is ze nog te snel afgeleid.”

Ook Yvonne en Herman Timmermans, die tussen de plastic telefoons staan, zijn van plan later voor hun dochter een walkman aan te schaffen. “Joëlle is nog maar anderhalf”, zegt haar vader. “Maar ze is heel goed met muziek”, voegt haar moeder toe. “Ze staat er altijd op te dansen.”

Niet bekend

Maar ouders lijken zich niet bezorgd te maken over de eventuele schade die walkmans kunnen aanrichten. “Ik denk niet dat het gevaarlijk is want hij staat nooit hard, hoor”, zegt de moeder van Sabine. “Ik let erop dat-ie niet te hard staat”, zegt ook de moeder van Janny. “En ze mag haar walkman ook niet te vaak opzetten.”

Van de scholieren van dertien jaar gebruikt meer dan de helft een walkman, zo blijkt uit het TNO-onderzoek. Freddy (13) heeft er zelfs drie. “Eén is kapot, één gebruik ik niet meer, en één is net nieuw.” Met zijn vriend Ricky slentert hij door de muziekwinkel Virgin, waar ze net cassette-bandjes hebben gekocht voor hun walkman. “Ik heb hem altijd op”, zegt Ricky. “Op de fiets, bij het studeren en soms ook in de klas maar dat hangt af van de leraar.” Iedereen in zijn klas heeft een walkman, zegt Ricky. Waar hij naar luistert? “Hoofdzakelijk heavy metal en punk.”

    • Birgit Donker