Rwanda: Akkoord tussen VN en het RPF

KIGALI, 13 APRIL. De Verenigde Naties en de rebellen van het Rwandese Patriottische Front (RPF) hebben gisteren een akkoord getekend, waardoor gedurende twee dagen konvooien van buitenlanders die de Middenafrikaanse staat willen verlaten, ongestoord door gebieden kunnen rijden die door de RPF worden gecontroleerd. Voorwaarde is wel dat deze konvooien begeleid worden door waarnemers van de Verenigde Naties.

Volgens de commandant van de VN-troepen in Rwanda, de Canadese generaal Romeo Daillaire, hebben troepen van het RPF die Kigali vanuit het noorden binnentrekken inmiddels contact gelegd met de zeshonderd rebellen die zich al sinds december in de Rwandese hoofdstad bevonden in het kader van het vredesakkoord dat de RPF en de Rwandese regering vorig jaar in Tanzania tekenden. Volgens Daillaire leveren de troepen van het Rwandese regeringsleger nauwelijks weerstand.

De opmars van het RPF, dat voornamelijk uit Tutsi's bestaat, heeft grote paniek veroorzaakt in Kigali. De bevolking van Kigali is bang dat het RPF wraak zal willen nemen voor de moordpartijen die door Hutu's na de dood van president Habyiramana onder Tutsi's in de stad werden aangericht.

Gisteren vluchtte de interim-regering van Rwanda, die vrijdag werd benoemd, naar de stad Gitarama, 40 kilometer ten zuidwesten van Kigali. In een verklaring riep het ministerie de burgers van Kigali op om te blijven vechten tegen het RPF. Inmiddels zouden meer dan 100.000 inwoners van Kigali op de vlucht zijn geslagen.

Het Franse ministerie van defensie heeft gisteren bekendgemaakt dat Frankrijk 150 Franse soldaten uit Rwanda heeft teruggetrokken. De Franse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Jean-Bernard Merimée, zei ervan uit te gaan dat alle Fransen vanmiddag om 12 uur uit Rwanda verlaten zullen hebben. Het radiostation van de RPF heeft gezegd dat alle buitenlandse troepen binnen twaalf uur na het beëindigen van de evacuatie-operatie uit Rwanda teruggetrokken zullen moeten zijn.

Inmiddels komen uit heel Rwanda berichten binnen over moord- en slachtpartijen. Een Spaanse non vertelde een radiostation dat in Kibye, negentig kilometer ten noordwesten van Kigali, honderd mensen in het stadhuis vermoord waren. Ook zouden honderden Tutsi-studenten vermoord zijn op de campus van de universiteit van Gisenyi. (AP, AFP, Reuter)