Ouderen protesteren in ijskoud stadion

EINDHOVEN, 13 APRIL. Het 'allergrootste fluitconcert' aller tijden had het moeten worden, het protest van de ouderenbonden vandaag tegen de AOW-plannen van het kabinet. In maart bestelde de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen in Italië 20.000 fluiten voor mensen die “zelf geen toeter of fluit” bij zich zouden hebben. Bij de ingang van het PSV-stadion in Eindhoven hield vanochtend bijna iedereen zijn hand op.

Het fluitconcert werd echter afgelast. “Eigenlijk vonden we het toch niet zo bij ouderen horen, om zo te fluiten”, zegt een medewerker van de Unie van Katholieke Bonden voor Ouderen spijtig.

Meer dan 10.000 mensen hebben volgens de organisatie gehoor gegeven aan de oproep vandaag deel te nemen aan de protestmanifestatie 'Handen af van de AOW'. In het PSV-stadion is plaats voor 28.000 supporters. De vijf ouderenbonden en -organisaties ANBO, PCOB, Unie KBO, CSPO en OVGO willen met de manifestatie in het stadion blijk geven van het ongenoegen onder veel ouderen in Nederland over de manier waarop de politiek met hen omgaat. Ouderen willen zo lang mogelijk volwaardig aan de samenleving blijven deelnemen, zeggen ze, en een van de dingen die zij daarvoor nodig hebben is een toereikend inkomen. “En dat wordt hen aan alle kanten afgenomen”, aldus de voorlichter van de Unie KBO.

De aanwezige politici in het ijskoude stadion zitten verscholen in de dug-out. Op de tribune gonst het gerucht dat CDA-lijsttrekker Elco Brinkman ook aanwezig is. Het blijkt onjuist. “Jammer”, zegt een oudere verpleegster fel, “ik had graag de confrontatie willen zien tussen deze bevolkingsgroep en Brinkman. Als hij niet komt, voelt hij het nooit.” Zelf heeft ze niet te klagen, maar zij wil steun betuigen aan de AOW'ers die het niet zo breed hebben. “Daarbij vind ik het ook leuk om andere mensen te ontmoeten. Je weet van tevoren niet wat je mist.”

Het hoofdprogramma staat onder leiding van radiopresentator Felix Meurders. Veel ouderen hebben nog nooit van hem gehoord: zodra hij de menigte in het voetbalstadion toespreekt gelooft Vak F dat Brinkman toch naar voren is gekomen. Onmiddellijk wordt de leus 'Handen af van..' weer ingezet. De eretribune weet een chaos te voorkomen door te roepen dat “deze man juist vòòr de ouderen is.”

Meer dan tachtig touringcars reden vanmorgen naar het stadion. Voor veel mensen is het een 'uitje voor een goed doel'. Mevrouw Strengers (71) demonstreerde ooit tegen Vietnam, maar nu wil ze ook wel laten horen dat “de pinnige oogjes van Brinkman” haar niet aanstaan. Ze heeft wel medelijden met hem en noemt de gewraakte televisieuitzending over zijn commissariaat “vals en geheel niet nodig”.

Veel van de ouderen zijn al voor dag en dauw op pad gegaan. Een groep deelnemers verzamelt zich 's ochtend vroeg op een winderig Surinameplein in Amsterdam. Betraande ogen worden gedept, achter de reclameborden probeert men een windstil plekje te vinden.

Een gepensioneerde loodgieterbaas (68) is door een bevriende kunstschilder gevraagd mee te gaan: “Het kan een fuif worden en daar wil ik best vroeg voor uit mijn bed komen.” Hij overweegt lid te worden van de bond omdat het goed is als ouderen voor elkaar opkomen. Zelf is hij tevreden met wat hij heeft. “Ik ga voor de anderen, niet voor mezelf.”

Pag.3: EHBO belangrijker dan woorden politici

Bij Vught krijgt een dubbele bus een klapband. Alle passagiers worden langs de snelweg overgeladen naar de andere bussen waar nog veel plaats is. “Nee, er was geen paniek. Wij schrikken niet meer zo op onze leeftijd”, zegt meneer Lochtenberg (79) die zich door zijn vrouw heeft laten overhalen mee te gaan.

Om elf uur gaat het stadion open. De toegangskaarten kosten 2,50 gulden. Een symbolisch bedrag (het symbool werd niemand duidelijk) om te voorkomen dat vantevoren teveel kaarten zouden worden besteld waarvan dan misschien geen gebruik zou worden gemaakt.

Bij de kassa staat een lange rij. Op het veld speelt een harmonie. De dirigent rent over het veld zijn muziek achterna. De stoet trekt langs de promenade van het stadion. Talloze kramen en informatietentjes trekken veel aandacht. Tassen worden volgeladen met folders en gratis pennen. Veel informatie over de ouderenbonden maar ook van de twee net opgerichte ouderenpartijen. De Unie 55+ staat buiten het stadion partijprogramma's uit te delen. “Een gemakkelijke manier van campagne voeren”, zegt een van de leden. We zijn al bijna door onze folders heen.”

Mevrouw Van Son-van Beek spreekt de menigte als eerste toe. Er wordt meegedeeld dat er zevenduizend adhesiebetuigingen zijn binnengekomen. Iedereen is het erover eens: van de AOW moet de regering afblijven.

Namens het kabinet zijn de staatssecretarissen Wallage en Heerma aanwezig. Ook politici als Terpstra (VVD), Groenman (D66), De Visser (GroenLinks en ex-PvdA) en Van der Heiden (CDA) aanwezig. Voordat zij aan de tand worden gevoeld, wordt meerstemmig het manifestatielied ingezet op de wijze van Farce Majeures 'Het is uit het leven gegrepen..'.

Als de politici aan de beurt zijn wordt er niet goed meer geluisterd. EHBO-posten en vrijwilligers zijn belangrijker. De wc is voor veel mensen te ver lopen en een enkeling houdt het zitten niet meer vol. Het blijft een stadion met trappen en de uitrusting voor gehandicapten is “voortreffelijk” maar niet voor iedere oudere die slecht ter been is toegankelijk.

    • Margot Poll