Oordeel gevraagd over reportage

ROTTERDAM, 13 APRIL. De Raad voor de Journalistiek moet een uitspraak doen over de omstreden reportage van het KRO-programma Reporter over het commissariaat van Brinkman bij een van belastingfraude verdacht bedrijf. Dit hebben twee leden van de raad voorgesteld. De raad zal volgende week beslissen of de zaak in behandeling wordt genomen.

De leden G. Dullens, adjunct-directeur van de Academie voor de Journalistiek in Tilburg, en R. Ammerlaan, redacteur van het Algemeen Dagblad, willen met name opheldering over de afspraken die de redacteuren van Reporter maakten met Justitie en in hoeverre betrokkenen onrecht is aangedaan. “De aanleiding voor het verzoek aan de Raad voor de Journalistiek is de uitspraak van KRO-voorzitter Braks in een uitzending van het programma Het Capitool afgelopen zondag”, zegt Dullens. “Daarin zei hij benieuwd te zijn naar de mening van de raad over het programma.” Een tweede aanleiding is volgens Dullens de commotie die is ontstaan na het programma.

De Raad voor de Journalistiek beschikt sinds januari vorig jaar over de mogelijkheid zelfstandig een uitspraak te doen over journalistiek-ethische kwesties. Daarvóór reageerde de raad uitsluitend op klachten. Tot nog toe heeft de raad nog geen gebruik gemaakt van de nieuwe bevoegdheid.

Uit woede over het programma hebben inmiddels vele honderden leden van de KRO telefonisch hun lidmaatschap opgezegd. De omroep wil geen cijfers over het ledenverlies meer naar buiten brengen. De KRO had volgens eigen opgave begin januari 615.084 leden. Gisteren maakte de omroep nog bekend dat 276 leden hadden opgezegd naar aanleiding van de uitzending.

Ook een aantal Kamerleden van het CDA heeft hun KRO-lidmaatschap opgezegd. CDA'er Paulis zei dat hij de uitzending een voorbeeld vond van “misselijkmakende en benedenmaatse stemmingmakerij”. Het Kamerlid en oud-journalist H. Hillen zei dat hij “onmiddellijk, maar weloverwogen” zijn lidmaatschap van de omroep heeft opgezegd, omdat hij de documentaire “onjournalistiek en insinuerend” vond. Ook gezondheidszorgspecialist A. Lansink heeft voor het lidmaatschap van de KRO bedankt.