Ongeïnspireerde beurs moet een fractie inleveren

AMSTERDAM, 13 APRIl. De beurshandel miste vanochtend houvast. Behoudens wat winstnemingen was er nauwelijks handel van enige omvang. Ook van de optiebeurs - waar vrijdag drie soorten optiecontracten aflopen - kwam weinig vraag naar onderliggende aandelen.

AMSTERDAM De Amsterdam EOE-index gaf na de winsten van de twee voorgaande dagen tegen het middaguur slechts een fractie prijs op 423,18 punten. De Bundesbank in Duitsland verlaagde het tarief op de speciale beleningen met 0,03 procent tot 5,70. Een klein stapje zoals de Duitse centrale bank de afgelopen weken gewoon is te maken. De afgelopen dagen overheerst in de markt het gevoel dat de rente nog wel iets verder zal dalen.

Op een discontoverlaging in Duitsland morgen - wanneer de Bundesbank haar gebruikelijke tweewekelijkse vergadering houdt - wordt echter niet gerekend. Het speciale beleningstarief heeft nog bijna een half procentpunt te gaan alvorens het op het disconto van 5,25 procent stuit.

Op de lokale markt moest Van Dorp Groep (kantoor- en schoolprodukten) drie gulden op de koers inleveren nadat het bedrijf gisteren de winstprognose over 1993 in negatieve zin had bijgesteld. Omdat de mededeling op een aandeelhoudersvergadering werd gedaan en de commissaris van de notering “ongelijkheid van informatie” vreesde, zijn alle noteringen van dinsdag geschrapt. Vanochtend tegen het middaguur stond Van Dorp op 45 gulden.

De koersbewegingen op de hoofdmarkt waren niet spectaculair. Opmerkelijk was de koersdaling van Nedlloyd met 1,20 tot 74,70 gulden. Koninklijke Olie moest 1,20 inleveren op 204,20.

De cyclische waarden draaiden echter redelijk. Hoogovens groeide zes dubbeltjes op 63,70. Papierfabrikant KNP BT ging een dubbeltje omhoog naar 49,50.

NEW YORK De koersen op Wall Street zijn gisteren nauwelijks in beweging gekomen. De Dow-Jones sloot na bescheiden schommelingen 7,14 punten lager op 3.681,69. De omzet kwam uit op 258 miljoen aandelen. De met enige spanning tegemoet geziene cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen kwamen ongeveer overeen met de verwachtingen en hadden dan ook weinig invloed op de beurshandel. Ook de eerste bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal boden weinig verrassingen. Een uitzondering was Motorola. Dit bedrijf publiceerde teleurstellende cijfers en trok andere halfgeleiderfondsen mee omlaag. Op de valutamarkt in New York lag de dollarkoers tegen het slot van de handel op 1,9250 na een slotkoers van 1,9300 in Amsterdam.

TOKIO De beurs in Tokio is vandaag flink hoger gesloten. De Nikkei 225-index steeg met 412,08 punten ofwel 2,1 procent tot 20.060,41 en kwam daarmee voor het eerst sinds 24 maart boven de grens van 20.000. De omzet bedroeg 320 miljoen aandelen. Handelaren schreven de koerswinsten vooral toe aan de verwachting dat de regeringscrisis in Japan spoedig voorbij zal zijn, waardoor de behandeling van de begroting kan worden afgerond. De afgelopen vrijdag afgetreden premier Hosokawa wordt vermoedelijk opgevolgd door minister van buitenlandse zaken Tsutomu Hata.