Karadzic: Unprofor is een 'potentiële vijand'

PAG.3 MAJOOR VERMIST; PAG.5 ZENUWENOORLOG / JELTSIN BOOS

SARAJEVO, 13 APRIL. Radovan Karadzic, de leider van de Bosnische Serviërs, ziet de VN-vredesmacht UNPROFOR na de luchtacties bij Gorazde als “potentiële vijand”.

Hij heeft dat VN-secretaris-generaal Boutros-Ghali geschreven. De Bosnische Serviërs maken het sinds enkele dagen het VN-personeel onmogelijk zijn taak te verrichten. De obstructie is kennelijk een wraakactie voor de NAVO-luchtacties bij Gorazde. Tientallen VN-waarnemers zijn door de Bosnische Serviërs onder een vorm van huisarrest geplaatst of worden bij controleposten teruggestuurd. Twee waarnemers, een Nederlander en een Deen, worden vermist.

In zijn brief aan Boutros-Ghali schrijft Karadzic dat na de luchtaanvallen op stellingen van de Bosnische Serviërs in Gorazde, zondag en maandag, “alle akkoorden tot nu toe, al onze goede manieren en ons vertrouwen in u tot het verleden behoren, aangezien we ons gedwongen zien het gedrag van UNPROFOR als dat van een potentiële vijand te beschouwen”. En: “U begrijpt dat we niet langer kunnen samenwerken met UNPROFOR”, aldus Karadzic. De acties van de Bosnische Serviërs waren gisteren voor de afgezant van de VN, Akashi, aanleiding een voorgenomen gesprek met Karadzic af te zeggen.

De Bosnisch-Servische autoriteiten maakten gisteren bekend dat elf Franse hulpverleners van de humanitaire organisatie Première Urgence een proces krijgen. Ze worden beschuldigd van smokkel van munitie. De Franse regering heeft krachtig geprotesteerd tegen de aanhouding van de Fransen. Een woordvoerder van Première Urgence zei gisteren uit te sluiten dat zijn mensen munitie hebben gesmokkeld. “De elf zijn in een val gelokt. Bosnische Serviërs hebben zelf bij het doorzoeken van het konvooi munitiekisten in vrachtauto's gezet. Dit is niets anders dan een gijzeling”, aldus de woordvoerder. (Reuter, AP)