Israel en PLO boeken vooruitgang op hun autonomie-overleg

TEL AVIV, 13 APRIL. Israel en de PLO hebben gisteren bij hun onderhandelingen in Kairo over tenuitvoerlegging van hun in september getekende autonomie-akkoord op een reeks punten overeenstemming bereikt. De Palestijnse politiemacht in de autonomiegebieden, de Gazastrook en het district Jericho, zal 9.000 man (7.000 van het Palestijnse bevrijdingsleger) sterk zijn, 5.000 Palestijnse gevangenen zullen worden vrijgelaten en 50 Palestijnse ballingen zullen naar de bezette gebieden kunnen terugkeren. Ondanks deze vooruitgang is de centrale doelstelling van het autonomie-akkoord niet gehaald: vandaag had eigenlijk de terugtocht en heropstelling van de Israelische troepen uit de Gazastrook en Jericho moeten zijn voltooid.

In Kairo werd overeengekomen dat 6.000 Palestijnse politieagenten bij de ondertekening van het akkoord over de inwerkingstelling van de Palestijnse autonomie naar de Gazastrook en Jericho zullen komen en 2.000 man drie maanden later. Ten tijde van de ondertekening worden 2.500 Palestijnse gevangenen vrijgelaten; de rest later. Israel en de PLO verschillen van mening over het vrijlaten van leden van de moslim-fundamentalistische organisaties Hamas en Islamitische Jihad. De PLO wil geen onderscheid maken tussen vrij te laten Palestijnse gevangenen, terwijl Israel zich verzet tegen het op vrije voeten stellen van Palestijnen van organisaties die de strijd tegen Israel voortzetten.

De Palestijnse politieagenten zullen worden bewapend met pistolen, geweren en machinegeweren. Zij krijgen verder de beschikking over 120 voertuigen, waaronder 45 pantserwagens en 30 jeeps, en over zes helikopters, onder andere voor de verbinding tussen Jericho en Gaza voor PLO-leider Yasser Arafat.

Op de bezette Westelijke Jordaanoever hebben zich gisteren twee ernstige incidenten voorgedaan. Een Israelische kolonist werd gearresteerd nadat hij een zwangere Palestijnse vrouw nabij Jeruzalem in haar huis had doodgeschoten. Bij zijn arrestatie vertelde de man dat hij had geschoten nadat zijn auto met stenen was bekogeld. De kogels penetreerden de deur van het huis van de Palestijnse vrouw.

Tot grote woede van de Palestijnen heeft het Israelische leger de villa van dr Mohamed Wahidi, een plaatselijke Fatah-leider, met bulldozers met de grond gelijk gemaakt nadat het huis eerst met anti-tankraketten was beschoten. Volgens Israelische militaire kringen hadden gezochte leden van een Hamas-strijdgroep in de villa hun toevlucht gezocht. Zij werden echter niet in de puinhopen aangetroffen. Plaatselijke Palestijnen zeggen dat deze actie van het leger een nieuwe slag is voor de Palestijnen die voor vrede met Israel zijn. Ten tijde van de omsingeling van de villa vond er druk telefonisch verkeer plaats tussen Ramallah, Tunis en Jeruzalem. Een oproep van Arafat de actie te staken werd volgens de Israelische media in Jeruzalem genegeerd.