'Gorazde' wordt steeds meer zenuwenoorlog

SARAJEVO, 13 APRIL. Het conflict rond de moslim-enclave Gorazde in het oosten van Bosnië loopt uit op een zenuwenoorlog tussen de Bosnische Serviërs enerzijds en de NAVO en de VN anderzijds.

De opperbevelhebber van de Bosnische Serviërs, generaal Ratko Mladic, gaf gisteren zijn troepen opdracht elk NAVO-vliegtuig dat hen aanvalt, neer te schieten - een opdracht die op Amerikaanse en NAVO-woordvoerders weinig indruk maakte: “Laat het ze maar proberen”, zei een Amerikaanse woordvoerder. Mladic, die gisteren met de leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, de frontlijn bij Gorazde bezocht, zei ervan uit te gaan dat er na de aanvallen van zondag en maandag nog meer luchtacties van de NAVO op de Servische stellingen zullen komen. De stemming onder de Serviërs is echter “uitstekend”.

Karadzic stak in Gorazde de Servische belegeraars van de stad een hart onder de riem. De NAVO, zei hij, kan nu alleen nog grondtroepen sturen om de Serviërs uit de enclave te verdrijven: “We zijn echter geen Somaliërs op blote voeten. Dit is het beste leger van Europa.” Karadzic beschuldigde de VN en de NAVO er gisteren opnieuw van, partij te hebben gekozen voor de moslims en niet langer neutraal te zijn.

De Bosnische president Izetbegovic hekelde gisteren de VN en de NAVO wegens hun - volgens hem - te late ingrijpen in Gorazde. De “selectiviteit en terughoudendheid” bij dat optreden “hebben de [Servische] vijand alleen maar aangemoedigd”, aldus Izetbegovic.

In Gorazde zelf keerde gistermiddag, na aanvankelijke berichten over moslim-beschietingen op Servische stellingen en over een voortzetting van de opmars van de Serviërs, de relatieve rust terug. In de namiddag kwamen twee door de Serviërs afgevuurde granaten in het stadscentrum terecht. In totaal zijn bij het offensief van de Serviërs tegen Gorazde, dat op 30 maart begon, 186 doden en 747 gewonden gevallen.

De Veiligheidsraad heeft vannacht in een verklaring gewaarschuwd dat de 'veilige gebieden' in Bosnië (waarvan Gorazde er één is) noch mogen worden aangevallen, noch mogen worden gebruikt als uitvalsbasis voor aanvallen. De waarschuwing geldt zowel de Serviërs die die gebieden belegeren als de moslims die ze verdedigen. Gisteren beschuldigde generaal Rose, de bevelhebber van de VN-vredesmacht in Bosnië, de moslim-verdedigers van Gorazde ervan, zonder te zijn geprovoceerd Servische stellingen te beschieten. Volgens de Veiligheidsraad moet “absoluut” duidelijk zijn dat geen enkele strijdende partij de acties die zijn ondernomen op grond van resoluties van de Veiligheidsraad “verkeerd interpreteert”.

De Franse regering overweegt de Veiligheidsraad te vragen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gorazde af te kondigen en zo snel mogelijk VN-troepen tussen de strijdende partijen te legeren. (Reuter, AP, AFP)